TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Beste bijlen van 2024

Bijlen zijn belangrijke hulpmiddelen, zelfs in deze moderne wereld. Houtbranders (zoals een openhaard) zijn zeer trendy en zijn ook zeer efficiënte manieren om een huis te verwarmen. Als u een van deze apparaten wilt gebruiken, moet u een bijl hebben om hout te kunnen hakken tot een bruikbaar formaat.
Bijlen zijn ook zeer geschikt voor gebruik tijdens het kamperen om soortgelijke redenen, en of basis houtbewerking waarbij u het hout kunt verkleinen tot wat u nodig heeft.

Er is natuurlijk ook bijlwerpen, wat steeds populairder wordt als wedstrijdsport. Het enorme aanbod aan bijlen en bijlen op de markt kan het onmogelijk maken om de perfecte bijl te vinden, maar gelukkig hebben we een deel van het onderzoek voor u gedaan.

We hebben experts, bloggers en klantenreviews geraadpleegd om u deze lijst van de top 5 van beste bijlen die momenteel online beschikbaar zijn te brengen. Evenals informatie over welke factoren u moet overwegen voordat u koopt.


1. Fiskars Kloofbijl X27 

Deze bijl van Fiskars is bekroond met Amazon’s Choice voor bijlen dankzij uitstekende klantreviews en een stevig ontwerp. Hij is bijzonder goed voor alle gebruikers, omdat hij in totaal 92 centimeter is en gemakkelijk door grotere stammen heen kan worden gehakt. Het is ontworpen om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk stammen in één keer kunt hakken en het handvat is verzwaard om ervoor te zorgen dat het evenwichtig aanvoelt als het goed wordt vastgehouden.

Deze bijl is van zo’n hoge kwaliteit dat Fiskars er een jaar garantie op geeft. Hij weegt in totaal 2,3 kilo, dus hij is makkelijk te dragen. Toch is hij ook zwaar genoeg om zich een weg te banen door zwaardere boomstammen. Volgens beoordelingen van klanten gat deze bijl zeer lang mee.


2. Fiskars Bijl X7 

Deze 35 cm bijl is perfect als u op zoek bent naar iets wat u met één hand kunt gebruiken. Het is bekroond met Amazon’s Choice voor bijlen dankzij uitstekende klantreviews en een geweldige reputatie. Hij is perfect voor aanmaakhout en kleine tot middelgrote houtblokken voor het bouwen van een klein vuur. Het is ontworpen om comfortabel in het gebruik te zijn, met een gebruiksvriendelijk handvat en een comfortabele balans.

Het blad is verzwaard. Hierdoor hakt het dieper elke keer dat u de boomstam raakt, dus zou het door de meeste middelgrote boomstammen moeten komen in niet meer dan een paar slagen. Er is een levenslange garantie inbegrepen om u te verzekeren van de uitstekende kwaliteit van deze strijdbijl. Hij is ontworpen om vrij scherp te zijn, en klanten houden ervan hoe gemakkelijk hij te gebruiken is.


3. Gerber Bijl Bear Grylls compact

Deze strijdbijl wordt volledig onderschreven door Bear Grylls en zou een uitstekend geschenk zijn voor de overlevende in je leven. Het mes (zogehete lemmet) is 9 cm, waardoor er nauwkeuriger kan worden gesneden dan met de grotere messen. Net als bij de meeste bijlen, zal het gemakkelijk zijn weg vinden door kleine boomstammen en aanmaakhout. Het handvat is erg gebruiksvriendelijk ontworpen voor comfort en gemaakt met anti-slip rubber voor eenvoudig gebruik.

Het is uitgebreid getest in de natuur voordat het wordt losgelaten om goedkeuring te krijgen van Bear Grylls zelf. Er wordt een nylon omhulsel meegeleverd dat gemaakt is van een speciaal materiaal dat schimmelvorming voorkomt. Het blad is gemaakt van hoogwaardig koolstofstaal voor de ultieme duurzaamheid.


4. CRKT Woods Chogan bijl

Gemaakt in de stijl van een Native American Tomahawk, deze bijl is zeer krachtig en wordt geleverd met een hamer aan de andere kant. Dit maakt het splitsen van houtblokken gemakkelijker en voegt meer functionaliteit toe aan het lemmet. Het handvat is volledig gemaakt van Tennessee Hickory hout en is volledig geschuurd en behandeld om ervoor te zorgen dat het stevig blijft. Het blad is gemaakt van koolstofstaal.

De vele functies van deze bijl maken het een geweldige optie voor het kamperen, overlevingsscenario’s en zelfs voor het regelmatig hakken van hout voor het vuur. Hij kan de meeste middelgrote boomstammen met gemak hakken en kan zich zelfs een weg banen door boomstammen die groter zijn dan andere, even grote brokken. Het is ook een zeer aantrekkelijk ontwerp en zal een belangrijke plaats innemen in uw gereedschapscollectie.


5. Husqvarna Spaltaxt S2800

Deze bijl is speciaal ontworpen voor het splitsen van houtblokken in het midden, wat perfect is voor het snel schikken van brandhout. Met zijn afmetingen van 70 cm kan hij zich een weg banen door grotere boomstammen en dikkere stukken hout. Het handvat is gemaakt met een stevige composiet glasvezel die ervoor zorgt dat het eeuwig meegaat zonder te splijten.

Het heeft ook een hamer aan de achterkant, wat geweldig is voor het doorklieven van stammen die al halverwege gespleten zijn. Het grootste deel van het gewicht is gebalanceerd op de kop van de bijl, waardoor het volledige vermogen achter het blad wordt gegeven om ervoor te zorgen dat de karbonades zo efficiënt mogelijk zijn. Het blad is gemaakt van versterkt staal voor een ideale duurzaamheid en sterkte.


Waarop letten bij het kopen van een bijl


Bijl of strijdbijl?

Als u het in één hand wilt kunnen houden, wilt u een strijdbijl. Als u aan grotere klussen moet werken, heeft u een bijl nodig. Strijdbijlen zijn alles wat 35 cm lang of onder is. Bijlen zijn alles wat boven die 35 cm uitkomt. Als u alleen aan het aanmaakhout of kleine houtblokken gaat werken, dan is een strijdbijl waarschijnlijk uw beste optie. Deze zijn veiliger om te gebruiken als u niet gewend bent aan het werken met bijlen. Ook zijn meestal ontworpen om het werk van kleinere klussen sowieso gemakkelijk te maken.

Als u grote taken heeft om aan te werken, vooral dikkere logs die gesplitst moeten worden, dan krijg je een full-sized bijl. Deze variëren ook enigszins in wat ze wel en niet kunnen hakken, dus zorg ervoor dat u de beschrijving en de beoordelingen dubbel controleert.


Duurzaamheid en veiligheid

Het spreekt voor zich dat u de bijl veilig wilt kunnen gebruiken zonder uzelf te verwonden. Er zijn een aantal functies die daarbij kunnen helpen. Ten eerste, als u er één kunt krijgen met een grip op de basis zal dit helpen om het in de hand te houden en uiteindelijk de stabiliteit te verbeteren wanneer u ermee werkt. U moet er ook voor zorgen dat het een gerenommeerd bedrijf is, en dat ze voldoen aan de Nederlandse productie- en veiligheidsnormen.

In termen van duurzaamheid…. Roestvrijstalen bladen gaan langer mee en zullen minder snel gaan roesten na verloop van tijd. Massieve handgrepen zijn ook een uitstekende optie. Met moderne technologie zijn ze verkrijgbaar in een verscheidenheid van veel sterkere materialen dan het traditionele hout. Als u toch kiest voor een houten exemplaar, probeer er dan een te krijgen die geschuurd en gelakt is om de sterkte ervan te versterken.


Garantie

Probeer ten slotte, waar mogelijk, een bijl of strijdbijl te krijgen die met een garantie wordt geleverd. Deze variëren van een paar maanden tot een heel leven. Ook moet u ernaar streven om er een te krijgen die zo lang mogelijk meegaat. Deze beschermen u tegen algemene slijtage en verzekeren u dat u een vervanging krijgt als de originele bijl of bijl breekt om welke reden dan ook, die niet uw eigen fout was.

Het is ook een goed teken dat het bedrijf zijn eigen product vertrouwt. Bedrijven aarzelen om veel geld uit te geven aan het vervangen van kapotte artikelen en zullen alleen een garantie geven als ze oprecht geloven dat de meeste klanten het niet nodig zullen hebben.


Kopersvragen


Hoe slijp je een bijl?

Ten eerste is het vooral belangrijk om te begrijpen dat u wel een scherpe bijl wilt. Maar dat die niet zo vlijmscherp moet zijn als u van een mes zou verwachten. Dit zal veel sneller verslijten en bot worden dan dat er regelmatig geslepen zou worden. Uw eerste stap zou moeten zijn om de rand te vijlen. Dit zal eventuele inkepingen en andere onregelmatigheden verwijderen.

Vijl niet te snel, doe het rustig aan, zodat u de vijl niet verpest. Strijk het bestand altijd van u af. U kunt speciale bestanden voor bijlen kopen, wat wij ten zeerste aanraden. U kunt de bijl ook lichtjes behandelen met olie of was om hem te helpen beschermen tegen roest.


Hoe gooi je een bijl?

Als je een bijl competitief wilt gooien of gewoon als een spel met andere bijlenverslaafden, is het belangrijk om de juiste techniek te kennen. Zodat u het veilig kunt doen. Uw onderste hand moet uw sterkste hand zijn en zal hem vastpakken zoals een honkbalknuppel. Uw bovenhand zal op dezelfde manier grijpen, gewoon boven op de onderhand. Het blad moet volledig recht voor u zijn. U kunt dan naar achteren zwaaien (boven) en dan loslaten als u de bijl weer naar voren brengt.

We stellen voor om eerst te oefenen met een bijl, die kan worden gegooid met een soortgelijke techniek, maar dan met één hand. Laat de bijl los als u arm in een rechte lijn staat, parallel aan de grond. Het is verstandig om toezicht te hebben als u voor het eerst van plan bent te gaan gooien.


Hoe vervang je een bijlhandvat?

Als u ooit een bijshandgreep breekt, zijn uw enige opties het verkrijgen van een nieuwe bijl of het vervangen van de bijshandgreep. Probeer nooit de handgreep weer in elkaar te zetten, want dat werkt gewoon niet. Om het oude handvat te verwijderen, zaagt u het af tot de kop. Laat het blad in het water weken, waardoor het hout uitzet. Het hout zal dan krimpen als het droogt, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Plaats de kop op een bankschroef en verwijder de overgebleven stukken hout. Schuur de randen van het nieuwe handvat naar beneden, zodat het er gewoon in past, maar u moet wel een beetje moeite doen om het erin te duwen. Als hij er eenmaal in zit, moet u een sterke hamer in een metalen wig plaatsen om het hout te laten uitzetten. Als u niet zeker bent van uw capaciteiten, overweeg dan om iemand anders te vragen het te doen of om een nieuwe bijl te kopen.


Conclusie

Het aanbod aan assen en bijlen is enorm. We stellen voor om eerst na te denken over wat voor taken u met de bijl moet uitvoeren voordat u tot aanschaf overgaat. Als u geld wilt besparen, stellen we voor om de kosten voor de grootte en de extra functies te beperken. Sluit nooit compromissen op het gebied van veiligheid of kwaliteit van materialen. Het zal u alleen maar meer kosten op de lange termijn, hetzij door vervangingskosten, hetzij zelfs door medische kosten.

Deze lijst dient slechts als leidraad voor wat de beste opties zijn. Er zijn duizenden geweldige bijlen en bijlen die er zijn, en we zijn er zeker van dat als u onze tips volgt, u het perfecte product voor u zult kunnen vinden. Zoals altijd, zorg ervoor dat u de beoordelingen van klanten voor elke aankoop dubbel controleert, zodat u weet dat de fabrikant in staat is om te voldoen aan de claims die ze maken.


Bron: https://bestofmachinery.com/best-axes/

Naamsvermelding: Bob Robinson

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *