TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Houtskool of briketten?

Als je van plan bent te gaan barbecueën moet je een keuze maken tussen houtskool of briketten. Beide zijn ze prima, maar hebben ze ook beide hun nadelen. Natuurlijk ligt het er ook maar net aan welke barbecue je gebruikt. In dit artikel heb ik houtskool en briketten vergeleken en een keuze gemaakt welke van de twee toch wel de winnaar is in mijn ogen. Verder is het in principe maar net wat jij zelf beter vindt!


Wat is het verschil?

Als je een keuze moet maken tussen houtskool of briketten is het natuurlijk handig om eerst het verschil tussen de twee te weten. Want veel mensen denken dat het geen groot verschil maakt. Maar dat denken ze fout! Er is wel echt een verschil.

Houtskool: houtskool verbrandt veel sneller, zorgt voor meer vlammen en bereikt veel hogere temperaturen dan briketten. Hierdoor is houtskool goed voor acties waarbij er hoge temperaturen nodig zijn, zoals voor open barbecues en direct grillen. Dat het zo snel en hard brandt, komt doordat de sappen eruit zijn verdwenen. Maar hierdoor zijn ze ook snel opgebrand.

Briketten: briketten blijven lang op temperatuur, waardoor je ze niet tussendoor hoeft aan te vullen zoals bij houtskool wel moet. Ze blijven een prima temperatuur houden om te barbecueën. Dit is heerlijk als je bijvoorbeeld vlees hebt dat langzaam mot garen door het indirect te grillen.


Voordelen en nadelen van houtskool

  • Voordelen: Houtskool bestaat uit puur hout en heeft daarom meerdere voordelen. Het ontbrandt snel en kan hele hoge temperaturen halen. Dit is handig als je bijvoorbeeld vlees snel klaar wil hebben. Er wordt ook verder geen troep aan de houtskool toegevoegd, zodat het de barbecue ook niet aantast.
  • Nadelen: Houtskool wordt snel heet, maar de temperatuur daalt ook snel weer als het hoogtepunt bereikt is. Het brandt dus snel op en daardoor heb je er veel van nodig als je een avond om de barbecue gaat zitten. Er kunnen ook asdeeltjes van de kolen op je eten komen. Maar hoe beter de houtskool, hoe schoner de verbranding zal zijn.

Bekijk hier de 5 beste houtskool briketten


Voordelen en nadelen van briketten

  • Voordelen: Briketten worden geperst en bestaan uit oud houtskool, gecombineerd met bindmiddel. Ook geldt dit voor kokosbriketten, alleen zijn deze wel wat milieuvriendelijker omdat er voor kokos geen bomen worden omgehakt. Ze worden gelijkmatig heet en blijven lang op dezelfde temperatuur. Dit is fijn als je een groot stuk vlees wil garen of simpelweg de hele avond wil barbecueën
  • Nadelen: Ze hebben veel langer nodig om op de goede temperatuur te komen. Het kan zo een half uur duren voor je bezig kan. Ook worden ze niet zo heet als houtskool. Ook kunnen ze chemische middelen bevatten. Dit kan de binnenkant van een barbecue beschadigen.

Houtskool vs briketten

Het beste is om houtskool te gebruiken en geen briketten. Maar wat is de reden hiervoor? Natuurlijk zijn briketten gewoon prima, maar houtskool is toch net iets beter. Uiteindelijk hangt de keuze wel van je barbecue af.

  • Geen as: briketten zijn eigenlijk samengeperste restjes houtskool. Ook worden er vaak chemicaliën aan toegevoegd, zodat ze makkelijker aan te steken zijn. En daardoor krijg je na een tijd barbecueën een laag as in de barbecue. Ook zijn de chemicaliën niet heel goed voor de smaak van je vlees. Hier heb je bij houtskool geen last van.
  • Langere brandtijd: Briketten kunnen meestal een paar uur branden. En dus blijven ze lang op dezelfde constante temperatuur. Maar ze hebben ook lang nodig om op te warmen. Houtskool daarentegen gaat veel sneller.
  • Geur: houtskool stinkt niet. De walmen die van briketten afkomen zijn niet prettig. Natuurlijk gaat de geur van houtskool ook in je kleren zitten, maar het stinkt niet.

Welke houtskool kun je gebruiken?

Een echte aanrader van houtskool is Flames & Flavour houtskool. Je hebt verschillende soorten die hieronder vallen, zoals houtskool van de Europese eiken. Er zijn dus genoeg opties om te experimenteren met soorten houtskool en er zo achter te komen wat het beste werkt voor jou. Het voordeel aan deze houtskool is dat het met de hand geselecteerd wordt en er dus weinig gruis in zit. Het is een duur merk, maar het is het geld wel waard.

Dus uiteindelijk is houtskool de beste optie. Maar briketten hebben ook hun voordelen. Het is net wat jij persoonlijker fijner vindt! Wel heeft dit artikel mooi op een rijtje gezet wat de voordelen en nadelen van beiden zijn, zodat je misschien beter een keuze kunt maken.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *