TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Beste verticuteerhark van 2024

Hoe heerlijk is het om een mooie, strakke, groene grasmat te hebben? Dit zorgt ervoor dat jouw tuin een nette uitstraling heeft. We weten allemaal dat dit ook andersom werkt. Een tuin met geel dood gras of uitgedroogde plekken zorgt al snel voor een onverzorgde tuin. Ik weet zeker dat als je door een straat loopt, je vast wel eens een tuin met zo’n gazon tegen bent gekomen en we weten zeker dat je dit niet mooi vond. Om er voor te zorgen dat jouw tuin niet zo eindigt koop je een verticuteer hark of verticuteer machine. Of je het nou leuk vind of niet, een net gazon heeft veel tijd en aandacht nodig.

We weten allemaal dat een gazon vaak water moet hebben, moet worden gemaaid en moet worden gemest. Helaas vind niet iedereen het altijd even leuk om hier al teveel aandacht aan te besteden. Zeker niet op hun vrije dagen. Helaas is het zo dat ook de echte tuinliefhebber soms dode plekken in zijn gazon vind, hoe erg ze hun best ook hebben gedaan. Ik zal jou eens even uitleggen hoe dat nou weer komt, want wat is het vervelend om er zo je best op te doen maar niet te weten waarom dit gebeurt. Het is namelijk zo dat alleen bemesten, bewateren en maaien niet altijd genoeg is om jouw gazon gezond te houden. Velen weten niet dat verticuteren ook heel belangrijk is voor de tuin. Dit doe je met een verticuteermachine of een verticuteerhark. Er is helaas nog een probleem dat vandaag opgelost wordt, je weet niet welke verticuteerhark je moet kopen. Wij gaan jou daar nu bij helpen.


1. GARDENA Combisysteem verticuteerhark

Deze verticuteerhark heeft verschillende rijen tanden. Dit maakt hem multifunctioneel en dit zorgt er dus voor dat jij twee in een gereedschap hebt. Als je een heel mooi groen gazon heeft, waarmee het altijd lijkt alsof het gras net geplant is, moet je voor dit apparaat gaan. Hij werkt heel makkelijk en heeft meerdere handige functies.

De hark van GARDENA heeft aan een kant hele scherpe en spitse tanden. Hiermee heb je een werkbreedte van 35 centimeter en kom je een paar millimeter de grond in. Hierdoor haal je veel gazonvilt en mos weg. Hierna kun jij de hark omdraaien. Hierdoor heb je wat dichter op elkaar staande tanden. Hiermee haal je afval, blad en zelfs steen mee weg.

Alle tanden zijn van verzinkt staal gemaakt. Er is een grote kans dat jij nog niet weet wat verzinkt staal is, of dat je er wel ooit van hebt gehoord, maar het nog niet precies weet. Verzinkt staal is staal dat niet roest. Dus stel dat je deze verticuteerhark een keer perongelijk buiten laat staan, hoef je niet bang te zijn dat de tanden gaan roesten.

Zoals al eerder verteld heb je een werkbreedte van 35 centimeter. Dit is dus hoeveel centimeter je in een keer met de verticuteerhark verticuteert. Je komt een paar millimeter diep waardoor hij precies alles wat weg moet eg haalt. Wij adviseren je een steel met een lengte van 180 centimeter te nemen, maar dit licht totaal aan de lichaamslengte. Je moet er wel rekening mee houden dat er geen steel meegeleverd wordt.


2. Gardena Cs verticuteerhark

Het is heerlijk om met de zomer op een groen gazon te zitten. Maar hoe kom je nou aan zo’n gazon? Je komt aan zo’n gazon door je gras te verticuteren. Deze verticuteermachine zorgt ervoor dat mos, onkruid en grasvilt. Ook deze hark heeft een werkbreedte van 35 centimeter. Je hebt het gras binnen enkele minuten geverticuteerd als je een klein gazon hebt, bij een groter gazon raden wij jou aan een verticuteermachine te kopen. Ook kun je de aarde hier fijn mee maken.


3. GARDENA Combisysteem verticuteerhark

Met deze verticuteerhark haal je verschillende dingen uit je gazon, namelijk gazonvilt, onkruid en mos. Hierdoor krijgt jouw gazon meer lucht. Doordat hij meer lucht krijgt, gaat het beter groeien. Na het kopen van deze verticuteerhark kun je heerlijk van een mooi groen en zomers gazon genieten.

Hij heeft tanden en een achterkant die heel makkelijk over het gazon rijdt. Door het roestvrij staal maakt het niet uit als je hem perongelijk een nachtje buiten laat staan en het gaat regenen. Omdat de tanden een paar millimeter de grond in gaan verwijderen ze gazonvilt en dood gras. Dit zorgt ervoor dat het gras beter kan ademen en dus ook groener wordt en blijft.


4. Wolf Pendel-Vertikutierer

Deze verticuteerhark reinigt jouw gazon heel grondig. Hij zorgt ervoor dat er bijna geen mos en gazonvilt op blijft liggen. Deze hark is van het merk wolf. Over het algemeen heeft dit merk al hele goede tuinspullen, dus wij kunnen je verzekeren dat deze verticuteerhark ook goed werkt. Na een paar keer verticuteren heb je een prachtig groen gazon.


Waarom zou je verticuteren?

Wat ik je nu ga vertellen gaat heel raar klinken, maar eigenlijk is verticuteren het expres beschadigen van een gazon. Met een verticuteerhark worden de worteltjes van de grasplanten doorgesneden. Je hoeft niet bang te zijn dat dit een blijvende schade is, want dat is niet zo. Door het doorsnijden van de wortels wil het gras juist meer groeien. Hij maakt dus een soort groeihormoon aan. Hierdoor komen er meer worteltjes, omdat het gras meer wortels aan maakt en krijg je een mooier en dichter gazon.

Er is een groot voordeel bij verticuteren. Op het gras ligt een viltlaag. Door te verticuteren wordt deze laag verwijderd. Een viltlaag is een laagje van onkruid, dood gras dat over is gebleven na het maaien en van mos. Omdat deze laag op jouw gazon ligt, komt er minder zon, water en zuurstof bij het gras. Onkruid en mos worden bij het verticuteren van het gras vandaan getrokken. Hierdoor heeft het gras meer ruimte om te groeien en wordt jouw gazon dus mooier. We moeten je er wel voor waarschuwen dat het verticuteren met een verticuteerhark of verticuteermachine geen goede oplossing is voor het weghalen van onkruid. Om onkruid weg te halen moet je met een onkruidsteker of bestrijdingsmiddel gaan werken. Ook over die twee onderwerpen hebben wij een artikel geschreven, dus daar kun je ook nog even naar kijken.

Wanneer moet je verticuteren?

Het maakt niet uit of je nou een verticuteerhark gaat gebruiken of een verticuteermachine, het gras wordt tijdelijk beschadigd. Je moet dus niet gaan verticuteren als het gazon het al een beetje zwaar geeft, je moet er gewoon voor zorgen dat het gras het niet zwaar krijgt door het te verticuteren. Als het vriest of juist heel erg warm is, is het niet al te slim om te gaan verticuteren. Wij raden je aan om twee keer per jaar te verticuteren. Het beste is na april en tussen augustus en oktober.

Waarom geen verticuteermachine kopen?

Er is een groot voordeel aan een verticuteerhark. Zo’n apparaatje is veel goedkoper dan een verticuteermachine. De verticuteerhark is ook heel makkelijk te gebruiken en de verticuteermachine werkt al =s een soort van grasmachine. Ook zit je bij de meeste verticuteermachines vast aan een draad. Bij een verticuteerhark heb je hier geen last van en word je dus niet tegengehouden. Het verticuteren met een verticuteerhark vergt wel meer tijd en kracht. Hierdoor raden wij je alleen aan een verticuteerhark te kopen als je kleiner gazon hebt. Als je een groter gazon hebt, kun je naar ons artikel van de beste verticuteermachine kijken.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *