TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Beste vijverpomp met UV-lamp

Wanneer je een vijver hebt of gaat installeren, dan weet je dat het schoonhouden van de vijver ontzettend belangrijk is. Niet alleen voor de vissen, maar ook andere organisme in het water. Hierdoor voorkom je groen water door de aanwezigheid van zweefalgen. Het aanschaffen van een vijverpomp met UV-lamp is daarom erg handig, en een populaire uitbreiding op je huidige filtersysteem. We vertellen je graag meer over de top 5 beste vijverpomp met UV-lamp.


Waarom een vijverpomp met UV-lamp?

Je schaft een vijverpomp met UV-lamp aan bij een vijver die je lastig of vrijwel niet goed schoon kunt houden. Dit kan zijn om verschillende redenen: teveel vissen, niet genoeg beplanting of misschien wel te veel zonlicht. Dit alles zorgt voor een verstoring van het biologische evenwicht in de vijver. En wanneer dit evenwicht is verstoord, krijg je ook algenvorming. De toeving van een vijverpomp met UV-lamp kan dit verhelpen. Je zult merken dat het water snel helderder en gezond wordt. Voor de installatie van een UV-lamp hoef niet eens meer een Koi- of zwemvijver te hebben. Ook voor reguliere tuinvijvers is de installatie van een UV-lamp een echte aanrader.


Hoe werkt een vijverpomp met UV-lamp?

Door de plaatsing van een vijverpomp met UV-lamp wordt het water in de vijver blootgesteld aan ultraviolet licht. Ultraviolet licht staat erom bekend eencellige zweefalgen te doden. De meeste moderne UV-lampen hebben daarnaast nog een voordeel. Ze kunnen namelijk bepaalde ziektekiemen doden die gevaarlijk zijn voor het leven in de vijver. Een UV-lamp is helaas geen wondermiddel. Om ervoor te zogen dat je vijver echt gezond blijft dien je regelmatig gezonde vijver bacteriën toe te voegen.

De sterkte van een UV-lamp is erg belangrijk en is afhankelijk van de visbezetting in een vijver. Visvijvers met een normale bezetting hebben een lamp nodig met ongeveer 2 tot 3 watt per 1000 liter vijverwater. Heb je een vijver met een wat zwaardere bezetting aan vissen, dan moet je kijken naar een UV-lamp met 3 tot 5 watt per 1000 liter water. Deze laatste is vooral aan te raden bij koi- en zwemvijvers. Dit omdat deze qua oppervlakte vaak ook een stuk groter zijn dan reguliere tuinvijvers.


Hoe plaats je een vijverpomp met UV-lamp?

Er zijn verschillende manieren om een vijverpomp te installeren. We doelen hiermee met name op de plekken waar je de vijverpomp kunt plaatsen. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van het type vijverpomp, maar ook het merk. Sommige vijverpompen plaats je gemakkelijk uit het zicht, maar met grotere en sterkere vijverpompen is dat niet altijd mogelijk.

De eerste manier van plaatsing is bovengronds. Dit is de makkelijkste manier waarbij de pomp in het zicht blijft staan. Een grotere vijverpomp kun je ook deels ingraven, dit is met name mogelijk met drukfilters. Je graaft ze dan gedeeltelijk in aan de rand van de vijver, waarbij alleen de bovenkant van de pomp zichtbaar blijft. Tot slot bestaan er nog pompen die je in de vijver kunt plaatsen. Denk daarbij aan een drijvend filter, of een filter dat op de bodem van de vijver wordt geplaatst.

We weten nu inmiddels het een en ander over de werking en het nut van een vijverpomp met UV-lamp. Maar welke is nu het beste? We bespreken daarom graag met je de top 5 vijverpompen met UV-lamp.


Beste vijverpomp met UV-lamp: Dit is onze top 5:

Nu je weet hoe een vijverpomp met uv-lamp werkt, is het tijd om te kijken naar de beste. Onze experts zijn druk bezig geweest om de top 5 beste vijverpompen met uv-lampen te vinden. Het is ze wel weer gelukt, al zeg ik het zelf!

Dit zijn de 5 beste vijverpompen met uv-lamp van 2024:


1. Pondoclear Island 3000

 Pondoclear Island 3000
Pondoclear Island 3000

De Pondoclear Island 3000 van het merk Pontec is een drijvend filter, perfect voor vijvers met een maximale inhoud van 3000 liter zonder vissen. De Pondoclear is een uniek filter omdat hij drijft en een geïntegreerde pomp, UV-lamp en filtermousses heeft.

De installatie van de Pondoclear is in tegenstelling tot menige andere filters erg makkelijk. Je sluit simpelweg de stekker aan, legt hem in de vijver en het apparaat begint direct te werken. Je hebt dus geen extra verbindingen of vijverslangen nodig. Doordat de Pondoclear drijft kun je hem makkelijk uit het water verwijderen voor bijvoorbeeld onderhoud of wanneer je bepaalde onderdelen dient te vervangen. Tot slot krijg je met de Pondoclear ook een helder water garantie waarmee je groen water in de vijver tegen gaat. Dit omdat de UV-lamp de algen verwijderd die zorgen voor het vertroebelde water.


2. Hozelock Bioforce Revolution 12000

 Hozelock Bioforce Revolution 12000
Hozelock Bioforce Revolution 12000

De Hozelock Bioforce Revolution 12000 is een vijverpomp dat in tegenstelling tot de meeste vijverpompen zeer compact is en naast de vijver geplaatst kan worden. Je kunt de Bioforce Revolution zelfs gedeeltelijk ingraven waardoor hij het uitzicht op de vijver niet verstoord. In de vijverpomp zit een uniek drukfilter waarmee druk wordt opgebouwd. Hierdoor is hij ook geschikt voor de doorstroom van water naar decoratieve stukken zoals bijvoorbeeld een waterval, zonder dat je het filter daadwerkelijk bij de waterval hoeft te plaatsen. De Bioforce Revolution is perfect voor flinke vijvers met een inhoud van 12000 liter zonder vissen of 6000 liter met vissen.

De Bioforce Revolution beschikt over een UV-lamp met een vermogen van wel 18 watt. Hiermee is groen water als gevolg van zweef alg verleden tijd en krijg je als resultaat een heldere en gezonde vijver. Wat de Bioforce Revolution zo uniek maakt is toch wel de manier waarop hij geïnstalleerd kan worden en zijn speciale drukfilter, waarmee hij zelfs op afstand water kan afvoeren naar decoratie stukken zoals watervallen. Dit alles maakt hem zeer geschikt voor onze top 5 beste vijverpomp met UV-lamp.


3. Velda Clear Control 25

 Velda Clear Control 25
Velda Clear Control 25

De Velda Clear Control 25 is een compacte vijverpomp inclusief drukfilter en hoge filtercapaciteit. Wanneer je deze vijverpomp volgens instructies gebruikt en goed installeert ben je vrijwel gegarandeerd van helder en gezond vijverwater. De Velda Clear Control 25 heeft een 9 watt UV-lamp en 3 verschillende filtermaterialen, waarmee hij geschikt is voor vijvers tot 10.000 liter. Wat deze vijverpomp met UV-lamp extra uniek maakt zijn de uitbreidingsmogelijkheden die je bij de Velda Clear krijgt. Je kunt namelijk extra UV-lampen toevoegen en zelfs een vijververwarmer of ijsvrijhouder.


4. Oase vijverfilter Filtral UVC 9000

 Oase vijverfilter Filtral UVC 9000
Oase vijverfilter Filtral UVC 9000

De Oase Filtral UVC 9000 vijverpomp met UV-lamp is het krachtigste model uit de Filtral lijn en is te gebruiken voor vijvers met een inhoud van maximaal 9000 liter. De Oase plaatst je gemakkelijk op de bodem van de vijver en hoef je verder alleen maar aan te sluiten op een stopcontact. Ook hier heb je dus geen extra vijverslangen meer nodig om de pomp te laten werken. Wanneer de bodem van een vijver niet helemaal evenredig is, kun je de richting van de Oase afstellen zodat het water alsnog recht omhoog spuit.

Wat zo bijzonder is aan de Oase Filtral UVC 9000 is dat je deze uit kunt breiden met een beluchterset. Hierdoor wordt zuurstof beter verdeeld door het water, en verbeter je nog eens extra de filtering van schadelijke algen en bacteriën.


5. Velda Giant Biofill XL set 2000

 Velda Giant Biofill XL set 2000
Velda Giant Biofill XL set 2000

De woorden ‘Giant’ en ‘XL’ verklappen het misschien al een beetje, maar de Velda Giant Biofill XL Set 2000 is de grootste vijverpomp met UV-lamp in deze lijst. Maar kwalitatief gezien doet hij zeker niet onder aan de rest! Bij de Giant Biofill set 2000 ga je niet alleen voor een vijverpomp, maar krijg je een compleet pakket met doorstroomfilter, vijverfilter, UV-lamp, beluchtingsset en opstart bacteriën. In feite krijg je in een vijverpomp met alles erop en eraan, waarmee je een vijver in absolute topconditie kunt houden.

Vanwege de bijgeleverde accessoires kun je deze vijverpomp zowel in de vijver, een zogeheten natte installatie, als naast de vijver gebruiken, ook wel een droge installatie genoemd. De UV-lamp van de Velda heeft een vermogen van maar liefst 18 watt, en de vijverpomp is geschikt voor vijvers tot 20.000 liter. Kortom, de waterpomp met het grootste vermogen in deze lijst.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *