TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

9 Tips om geld te besparen met een opblaasbare jacuzzi

Laten we eerlijk zijn. Het bezit van een opblaasbaar bubbelbad kost geld. Je moet het immers met water vullen. Het gebruikt elektriciteit om het water te verwarmen en om het massagesysteem te creëren. Ook moet je chemicaliën kopen om het water schoon en veilig te houden voor je jacuzzi gebruikers.

Wat dit betekent, is dat je verwarmings- en waterrekening zeker gaat stijgen. Dus wat je nodig hebt zijn manieren om deze kosten tot een minimum te beperken. Want als je dat niet doet, dan kan het bezit van je jacuzzi je uiteindelijk veel meer kosten dan dat je hebt bedongen.

Wat kost een opblaasbare jacuzzi aan stroom?

Door onze geldbesparende tips te volgen, geniet je echter van je jacuzzi zonder dat het je een klein fortuin kost.


1. Laat de motor aanstaan

OKÉ. We moeten toegeven dat dit het tegenovergestelde lijkt van wat je zou verwachten. Om energie en geld te besparen moet je de kachel de hele tijd laten draaien! Raar, hè?

Maar onze ervaring is dat als je je opblaasbare jacuzzi regelmatig gebruikt – laten we zeggen drie keer per week of meer – het veel beter is om de kachel de hele tijd aan te laten staan. Want als je hem uitschakelt, zal de watertemperatuur de volgende 24 uur of zo snel en drastisch dalen, tot je je jacuzzi weer gebruikt. Dan moet je dit koude water weer opwarmen tot je gewenste temperatuur. Het is net alsof je helemaal opnieuw begint; en dat kost tijd, energie en geld.

Daarom is het eigenlijk goedkoper om het water warm te houden.

We stellen voor dat je, wanneer je klaar bent in je jacuzzi voor de dag, de digitale regeling van de verwarming instelt op ongeveer 35°C. Dat houdt het water op een aangename temperatuur. Stel vervolgens, ongeveer een uur voordat je de spa gaat gebruiken, de verwarming in op de gewenste temperatuur. Tegen de tijd dat je klaar bent om in te stappen, is het water al heet.


2. Houd de opblaasbare jacuzzi bedekt

De hitte stijgt. Houd dat altijd in gedachten, en je zult zien waarom het van vitaal belang is dat je het deksel erop doet zodra je klaar bent met de jacuzzi en het eraf haalt vlak voordat je erin stapt.

Zelfs als je alleen maar het huis binnenkomt voor een broodje of een badkamerpauze, kun je de hoes er het beste op schuiven.

Alle kwaliteitsvolle opblaasbare jacuzzi’s worden geleverd met een geïsoleerde hoes die de warmte goed binnenhoudt. Maar het is belangrijk dat je de hoes gebruikt en dat je het in de gaten houdt voor slijtage.

Zorg ervoor dat je de hoes er op de juiste manier op zet en controleer of hij goed vastzit, zodat hij de jacuzzi luchtdicht afsluit.

Controleer de hoes ook op eventuele beschadigingen of tekenen van veroudering. Dit is belangrijk als je je jacuzzi tijdens de winter heeft opgeborgen. Als je gaten of scheuren opmerkt, gebruik dan meteen een vinyl reparatieset om de schade te herstellen. Als je dat niet doet, gaat het je geld kosten aan hogere verwarmingsfacturen.

Je zult verbaasd zijn hoeveel warmte er in een periode van 24 uur verloren gaat door slechts een klein gaatje of scheurtje in de cover, of door een slecht beveiligde cover. Dus – we kunnen dit niet genoeg benadrukken – controleer je cover op eventuele schade en repareer deze in een keer. Als je dat niet doet, zal de schade geleidelijk aan verergeren totdat het te ernstig is om te repareren, en je zult uiteindelijk een vervangende cover moeten kopen.

We hebben een populair artikel over de zorg voor je opblaasbare jacuzzi cover, vol met advies en makkelijk te doen tips, die je kunt lezen door hier te klikken (opent in een nieuw tabblad): Hoe kun je je opblaasbare jacuzzi cover onderhouden?


3. Houd de wind weg van je jacuzzi

Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden is de gevoelstemperatuur. Als je in je jacuzzi zit, koelt de wind af en verdampt het water telkens als het over het oppervlak van je jacuzzi waait. Als gevolg daarvan moet je water toevoegen om het bij te vullen en energie gebruiken om het water weer op te warmen. Dat kost allebei geld.

Om deze afkoelingsfactor van de wind te vermijden, moet je een windscherm rond je opblaasbare jacuzzi hebben. Als je kiest waar je je jacuzzi wilt plaatsen, denk er dan aan om hem in de buurt van een hek, een muur of een heg te plaatsen als je dat kunt. Als dat niet mogelijk is, creëer dan een windscherm rond de jacuzzi. Dit kan met privacy panelen, struiken of zelfs hoge planten in zware potten. Je kunt zelfs een speciale opblaasbare jacuzzi ‘koepel’ kopen bij sites als Bol.com.

je doel is om het effect van de wind op je jacuzzi te verminderen of zelfs te elimineren. Het toevoegen van een windscherm heeft als bijkomend voordeel dat het je jacuzzi een aangenaam aantrekkelijk uiterlijk geeft, en het geeft je wat privacy.


4. Isoleer de bodem van je opblaasbare jacuzzi

Naast het feit dat de hitte stijgt, gaat het ook over naar eender welk oppervlak dat kouder is. Dus als je opblaasbare jacuzzi water op de maximale temperatuur van 104F is, en de grond onder je jacuzzi is zelfs iets koeler dan dat, dan gaat de warmte van de jacuzzi vloer naar de grond. Het water zal dus snel afkoelen.

En zoals we al gezien hebben: warmteverlies kost geld.

Om dit te vermijden, zorg je voor wat isolatie onder je jacuzzi. Je jacuzzi kan met een geïsoleerde grondmat komen. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat je die gebruikt. Heeft je jacuzzi geen grondmat, dan kun je die kopen bij de fabrikant van je jacuzzi of bij websites als Bol. Je kan ook enkele geïsoleerde schuimplaten kopen en deze onder je jacuzzi leggen.

Als extra geldbesparende bonus helpt het gebruik van een grondmat of wat isolatie onder je opblaasbare jacuzzi de levensduur van je spa te verlengen, omdat het de onderkant beschermt tegen schade veroorzaakt door ruwe oppervlakken.

Het is vooral belangrijk om te isoleren onder je opblaasbare jacuzzi als je van plan bent om het te gebruiken in de lente of herfst – of zelfs gedurende de winter. Als je van plan bent om je jacuzzi het hele jaar door te gebruiken, hebben we een gids over hoe je dit kunt doen, met tips en ideeën voor het isoleren van je spa. Je kunt de gids hier lezen: 4 Seizoen Opblaasbare Jacuzzi’s.


5. Vul je Opblaasbare jacuzzi met warm water

Een eenvoudige manier om geld te besparen is het vullen van je opblaasbare jacuzzi met warm water uit je huishoudelijke voorraad.

Het is meestal goedkoper om dit te doen dan om het te vullen met koud water en het vervolgens op te warmen tot je gewenste temperatuur. Als je deze tip wel volgt, hou dan rekening met deze punten:

bedek de vloer van de jacuzzi met een dun laagje koud water alvorens het warme water toe te voegen.
zorg ervoor dat het warme water niet warmer is dan 40°C, omdat het de voering kan beschadigen.
nooit kokend water toevoegen om de temperatuur te verhogen
Denk er ook aan hoeveel water je echt nodig hebt in je jacuzzi. Je zult zien dat er een minimumvullingslijn en een maximumvullingslijn op de binnenmuur is aangegeven. Overweeg om je jacuzzi slechts te vullen tot de minimumlijn (maar nooit minder dan deze).

Dit is iets wat we onze eerste kopers altijd aanraden, zodat je gewend bent aan de hoeveelheid water die opstijgt bij het instappen en bij het inschakelen van het massagesysteem.

Het vullen van je spa tot aan de minimale vullijn bespaart je waterkosten en vermindert de hoeveelheid water die je moet verwarmen (of toevoegen, als je het vult uit je huishoudelijk warmwatervoorziening). Ook dit bespaart je geld.


6. Denk na over je doeltemperatuur

Alle opblaasbare jacuzzi’s hebben een maximale temperatuur van 104F. Onze ervaring is dat het merendeel van de jacuzzi eigenaren hun water tot deze temperatuur verwarmen. Maar als je kiest voor een iets lagere instelling – zeg 102F – zul je verbaasd zijn over hoeveel energie en geld je kunt besparen.

Door je thermostaat bijvoorbeeld op 102F in te stellen, bespaart je geld bij het opstarten en elke keer dat je het water opnieuw moet opwarmen. De besparing kan dus in de loop van de zomer of zelfs in de loop van het jaar aanzienlijk zijn.


7. Houd je opblaasbare jacuzzi schoon

Wanneer je je opblaasbare jacuzzi schoon houdt, helpt dit op zijn beurt om het water schoon te houden. Dit betekent op zijn beurt dat je minder chemicaliën hoeft te gebruiken om onnodige problemen op te lossen die kunnen ontstaan door onrein water.

In ons artikel “Hoe maak je een opblaasbare jacuzzi schoon?”, lopen we door alles wat je moet weten over het reinigen van de buitenkant en de binnenkant van je jacuzzi, en hoe je een schoon deksel kunt houden.

Naast de noodzaak om dure chemicaliën te blijven gebruiken om het water te shockeren of te zuiveren, helpt het schoonhouden van je opblaasbare jacuzzi ook om de levensduur van je jacuzzi te verlengen, zodat je geen groot geld hoeft uit te geven aan het vervangen van je jacuzzi.


8. Koop een bundel chemicaliën

Je zult wat chemicaliën moeten kopen als je je opblaasbare jacuzzi koopt. Deze zijn om het water te zuiveren, om het water te shockeren als het troebel of zelfs groen wordt, om de juiste pH-waarde van het water te behouden, enzovoort.

Een manier om hier geld te besparen is om een bundel chemicaliën te kopen in plaats van slechts een enkel bad of een enkele fles per keer.

Op sites zoals Bol.com, bijvoorbeeld, kost een enkele fles chloorsaneringsmiddel ongeveer €15. Maar als je een pakje van 12 koopt, werkt elke fles onder de €10. Dus hoewel er een grotere initiële uitgave is, bespaar je uiteindelijk geld in de loop van een seizoen.

Maak je geen zorgen als je geen kennis hebt van het gebruik van chemicaliën, of als dit een eng onderdeel lijkt van het bezit van een jacuzzi. We hebben een makkelijk te begrijpen en makkelijk te lezen artikel dat alles omvat wat je moet weten: Gids voor opblaasbare jacuzzi chemicaliën.


9. Controleer je facturen

Het lijkt misschien een beetje onnodig, maar het kan de moeite waard zijn om je water- en verwarmingsrekeningen goed in de gaten te houden. Dit geldt vooral tijdens de eerste maanden van het bezit van je nieuwe opblaasbare jacuzzi.

Controleer je rekeningen voordat je de jacuzzi koopt en installeer deze. Houd ze dan in de gaten gedurende de volgende 3-6 maanden. Je bent op zoek om te zien hoeveel de jacuzzi je kost, en of je tevreden bent met deze kosten. Zo niet, lees dan onze lijst opnieuw door en zorg ervoor dat je alle bovenstaande tips volgt die je geld kunnen helpen besparen.

Het andere ding om een oogje in het zeil te houden, is of er pieken in je rekeningen zitten. Als je een maand merkt dat je rekeningen merkbaar zijn gestegen, denk dan terug aan wat er in die maand anders was. Heb je de jacuzzi veel meer gebruikt? Ben je vergeten het deksel er goed op te doen en het blies eraf? Hebben sommige kinderen de jacuzzi gebruikt, met alle bijbehorende spetters en mogelijk afval of water?

Wat het ook was, denk na over wat de oorzaak was van de gestegen rekeningen en denk na over manieren om een herhaling te voorkomen.


Bekijk ook: Dit zijn de beste opblaasbare jacuzzi’s

Was dit artikel behulpzaam?

One thought on “9 Tips om geld te besparen met een opblaasbare jacuzzi

  • 17 december 2021 om 16:07
    Permalink

    Ik heb ook gehoord dat onderhoud erg belangrijk is voor de levensduur van een bad. Ik ben wel benieuwd hoeveel tijd je daaraan moet besteden. Ik denk dat het overigens wel afhangt van hoe vies je water wordt door het gebruik.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *