TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Beste hakselaar van 2024

Als jij graag in de tuin werkt, hoort daar ook bomen en hagen snoeien bij. Dit geeft enorm veel rommel die je niet in je tuin wil hebben. Je hebt niet voor niks je bomen en hagen weer mooi gemaakt. Hier is een oplossing voor: de hakselaar. In de hakselaar kan jij je tuinmateriaal stoppen en hij verpulvert het voor je. Als het dan in de opvangbak valt, kan je het hergebruiken. Namelijk als compost voor je tuin of een parkje in de buurt. Een hakselaar is dus een goede aanschaf. Benieuwd naar de beste hakselaar? Lees dan verder!


1. Bosch AXT 25 TC Hakselaar

Dankzij de hakselaar van Bosch zal je tuinmateriaal snel verwerkt zijn. Door zijn systeem zal niet alleen je zachte tuinmateriaal, maar ook je harde verwerkt worden. En dit allemaal zonder dat je voor overlast zorgt, want hij maakt weinig geluid. Je kan tot wel 230 kg/u materiaal doorvoeren! En voor takken tot maximaal 45 mm diameter. Ook zal je niet veel ruimte kwijt zijn, want de trechter is afneembaar waarna de hakselaar nog maar 67 cm hoog is. De opvangbak kan 53 liter hebben, dus na een tijdje moet je hem wel legen. Verder hoef je je absoluut geen zorgen te maken over je veiligheid. Het snijwerk is afgeschermd en de machine doet het alleen als de opvangbak is geplaatst.

Het onderhouden van je machine is niet lastig. Voor je gaat reinigen moet je altijd zorgen dat je de stekker uit het stopcontact hebt, zodat de machine niet ineens aan gaat. De binnenkant van de machine kan je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel en een doek. Gebruik hiervoor geen water!


2. Powerplus POWXG6461 Stille hakselaar 

Moeiteloos je takken verhakselen kan met de Powerplus. Je zal relatief stil zijn als je hem gebruikt, want hij heeft een geluidsniveau van maar 84 dB. Al je versnipperde afval zal opgevangen worden in de opvangbak van wel 50 liter. Als je bak vol zit kan je hem makkelijk verwijderen en dus ook makkelijk legen.

De machine heeft een aantal belangrijke voordelen. Als het gebeurt dat er een tak de boel blokkeert kan je de draairichting van de snijwals veranderen om de doorgang weer vrij te maken. Daarnaast kan je de afstand tot het mes instellen en afstemmen op de dikte van het hout. Door de bijgeleverde duwstok kan je zonder je handen te dicht bij het mes te houden het snoeisel veilig door de hakselaar duwen. En als je de hakselaar wil verplaatsen hoef je niet 31 KG op te tillen, want hij heeft twee wielen en een handvat.

Volgens de kopers maalt hij alles op het ideale formaat zonder lawaai. Een nadeel zeggen ze, is dat je een dikker verlengsnoer (2,5 vierkante millimeter) nodig hebt, omdat het toestel anders snel uitvalt. Al met al is het een prima machine die doet wat hij moet doen.


3. Einhell Fluisterhakselaar

Je tuinafval kan je walsen met de Einhell. Takken, heggen en struiken pakt hij aan. Je kan compost van ze maken om zo je tuin of een parkje te bemesten. Daarnaast kan je de 33,2 kg zware machine makkelijk verplaatsen dankzij zijn praktische transport handgreep. Een ander pluspunt is zijn grote vulopening.

Maar waarom zou je dit artikel moeten kopen? Nou om te beginnen heeft deze hakselaar een veiligheidsschakelaar waardoor je altijd veilig kan werken. Daarnaast heeft hij een grote opvang box waarin al je haksel tot 60 liter opgevangen wordt. Dankzij het handvat en de wielen zal je nooit moeite hebben om de machine te verplaatsen, want dit wordt heet eenvoudig gemaakt. Je kan heel snel het afval als compost gebruiken, omdat de machine een wals heeft. De richting van de wals kan je ook nog aanpassen door de wisselschakelaar. En als laatste heeft hij een enorm krachtige motor. Je tuinafval is snel gehakseld dankzij het toerental van 40 toeren per minuut.

Volgens de kopers is het zeker een handige hulp voor in de tuin en is hij heel stil. Daarbij is hij veilig en makkelijk in gebruik. Een nadeel is dat hij niet zo makkelijk door taai hout snijdt.


4. Bosch AXT Rapid 2200 Hakselaar

Als je op zoek bent naar een hakselaar voor groen en zacht tuinmateriaal, is deze een aanrader. Al je materiaal wordt zonder problemen verhakseld dankzij de duurzame messen. Ook is hij zeer praktisch door de snelle vultrechter waar je snel materiaal in kan gooien wat ook snel doorgevoerd wordt. Vergeleken met andere hakselaars is hij niet zwaar: 13,35 kg. Je kan hem dus makkelijk verplaatsen zonder al te veel moeite.

Pas als je de stekker uit het stopcontact hebt getrokken, is het veilig om de machine schoon te maken. Anders loop je de kans dat de machine aanspringt en jij je hand kwijt bent. Je kan het snijmes omdraaien wanneer deze bot wordt, want hij heeft twee kanten. Dit kan slechts één keer, daarna moet je hem vervangen.


5. Powerplus POWEG5011 Hakselaar

Als je je hagen en bomen hebt gesnoeid kan je het afval makkelijk verkleinen door deze hakselaar. De duwstok geeft je de mogelijkheid om takken op een veilige manier door de hakselaar te duwen. Deze duwstok krijg je bij aankoop en hoef je dus niet apart aan te schaffen. Je hand in een mes krijgen is natuurlijk niet fijn. En als het hem teveel wordt hoef je je geen zorgen te maken dat hij overbelast. Wanneer dit gebeurt slaat hij automatisch af. De opvangbak heeft ruimte voor wel 50 liter. Hier kan je dus een hoop afval in kwijt.

De kopers raden dit product aan. De duwstok is zeker heel handig. Hiermee kan je makkelijker en veiliger takken erdoor duwen. Verder werkt de machine zoals je mag verwachten, zelfs beter dan verwacht, en is het een lekker licht apparaat. Helaas is hij wel zeer luidruchtig, maar hier heb je oorbeschermers en oordoppen voor. Maar de voordelen wegen zeker op tegen dit nadeel.


Tips & tricks

Takken in het algemeen zijn moeilijk te hakselen, afhankelijk van de aard, leeftijd en droogte. Je krijgt de beste resultaten wanneer je de takken kort na het snoeien hakselt. Zacht tuinafval moet je in kleine hoeveelheden hakselen, vooral als het hakselmateriaal nat is. En als laatste moet je nooit in de vultrechter grijpen terwijl het tuingereedschap in werking is. Na het uitschakelen loopt de machine namelijk nog enkele seconden door. en kan je je dus ernstig verwonden.

Droge takken zijn moeilijk om te hakselen. Je kan ze het best kort na het snoeien al hakselen. Zacht tuinafval moet je in kleine hoeveelheden hakselen, vooral als het nat is. En grijp nooit in de vultrechter als het gereedschap nog in werking is. Het gereedschap staat niet meteen uit als je de machine uitschakelt.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *