TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Slakken in de tuin

Een groot probleem in elke tuin, zijn slakken. Een slak is geen insect, want insecten hebben zes pootjes. En een slak heeft geen pootjes. Een slak is een weekdier, net zoals een mossel of een inktvis. Deze weekdieren eten helaas maar al te graag jouw planten op. Hier moet wat aan gedaan worden, want zo verpesten ze je hele tuin.

Natuurlijk zijn niet alle slakken schadelijk, want niet alle soorten eten levend plantmateriaal. Er zijn ook slakken die genoeg hebben aan algen, schimmels en afstervende planten. Dit zijn dus eigenlijk nuttige slakken. Verder zijn ze voer voor dieren in de tuin, dus op die manier zijn ze ook nuttig.


Slakken in de tuin bestrijden

Als je nog geen last hebt van slakken in je tuin, kun je er uiteraard voor zorgen dat dat ook zo blijft. Hier zijn een aantal preventieve maatregelen voor opgesteld:

  • Slakken verplaatsen zich makkelijker op een natte grond. Als je je tuin regelmatig schoffelt, droogt de grondlaag uit. Zo kunnen slakken zich dus moeilijker verplaatsen.
  • Ook houden slakken ervan om zich te verstoppen op donkere en vochtige plekjes in de tuin. Nu je dit weet, kun je dat vermijden door geen tuinafval te maken en zulke plekjes te vernielen.
  • Slakken zijn deel van de natuur, en in de natuur heeft iedereen vijanden. Zo dus ook slakken. Vooral vogels als merels en lijsters hebben graag slakken als eten. Je kunt dus nestkastjes ophangen om deze vogels aan te trekken.
  • Ze houden niet zo van scherpe dingen, vooral niet als ze eroverheen moeten komen. Hiervoor kun je cacaodoppen aanbrengen op de grond. En dit is niet alleen omdat ze scherp zijn, maar ze zijn ook goed voor je grond. Ze bevatten namelijk veel goede elementen die aan de plantenwortels worden gegeven.

Wat te doen tegen slakken in de tuin?

Koperstrips

Slakken hebben veen zenuwen aan de onderkant. Deze zenuwen reageren op koper, dus zullen ze contact met koper willen vermijden. Hierom zijn koperstrips de meest veilige manier om wat aan je slakkenprobleem te doen. Deze manier is veilig voor planten, slakken zelf, vogels, katten en mensen. Ook voor egels zijn ze ongevaarlijk, en egels zijn echte slakkeneters.

Smartbayt

Een andere manier om milieuvriendelijk en kindervriendelijk je slakken te bestrijden, is door korrels zoals SmartBayt van Bayer. Deze korrels zijn alleen giftig voor slakken, dus niet voor kinderen, huisdieren en vogels. Maar als slakken dit eten, gaan ze zich niet goed voelen. Ze zullen zich terugtrekken in de grond en daar doodgaan.

Bier, het beste wapen

In Engeland hebben ze een heel interessant experiment uitgevoerd. Ze moesten vier glazen in hun tuin ingraven tot er nog een halve centimeter zichtbaar was. Deze moesten ze vullen met pilsbier, een donker bier, water en één vloeistof naar keuze. Het gewone pilsbier bleek het meest efficiënt om slakken te vangen. Als ze in dit glas vallen, komen ze aan hun einde. Dus bier is een manier om slakken te vangen en te doden!

En heb je al deze manieren geprobeerd, maar helpen ze niet en blijft het probleem? Dan kun je altijd nog kiezen om planten in je tuin te zetten waar slakken niet van houden. De vijf meest gehaatte planten door slakken zijn:

  • Vrouwenmantel
  • Ooievaarsbek
  • Vlambloem
  • Pioenroos
  • Maagdenpalm

Slakken bestrijden met zout

Slakken bestrijden met zout is eigenlijk een trucje uit grootmoeders tijd. Het is echt een dieronvriendelijke manier om slakken te doden. Door het zout wordt de slak letterlijk langzaam weggevreten, omdat het zout al het water uit de slak trekt. Dit is hetzelfde effect als zoutzuur op een mens heeft. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen nog een beetje slijm over. Het is gruwelijk om een diertje zo te doden, dus het wordt ook sterk afgeraden.


Moestuin beschermen tegen slakken

Vooral je moestuin is natuurlijk een paradijs voor slakken, maar is net de plek die je graag goed wil beschermen. In april beginnen slakken aan hun eerste legsel, ze leggen dan ongeveer 400 eieren. Drie weken later komen deze eieren uit, en twee maanden later gaan zij zich voortplanten. Het is dus heel belangrijk om in het voorjaar het aantal slakken in je moestuin te verminderen, op de volgende manier:

  • Slakken houden niet van knoflook! Je kunt je planten 3 weken lang met knoflook-thee sprayen. Het recept van knoflook-thee staat wel op internet. Dit is dus uiteraard niet schadelijk voor je planten.

Verder werken natuurlijk ook alle manieren die eerder in dit artikel genoemd zijn. Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen over hoe je de slakken in je tuin kunt verminderen en verwijderen.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *