Beste metaaldetector van 2024
Ben je op zoek gegaan naar een nieuwe hobby en uitgekomen bij metaaldetectie? Dan is het wel belangrijk dat je de juiste metaaldetector aanschaft die zo diep mogelijk in de grond kan kijken. Ook is het handig als hij de “discriminatiefunctie” heeft, zodat je metalen en ijzer die je niet zoekt, kunt uitschakelen van detectie. Denk hierbij aan bierdoppen en spijkers. Zo kun je lekker een dagje weg met je metaaldetector op zoek naar de voorwerpen die jij graag wil vinden. Benieuwd naar de beste metaaldetectors van 2024? Lees dan snel verder.
Waarop moet je letten bij het kopen van een metaaldetector?
Bij het kopen van een metaaldetector heb je een hoop termen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Dit kan redelijk overweldigend zijn, zeker als beginner. Hier zijn een aantal termen om je ene beetje op weg te helpen:
- Frequentie: Met frequentie kan een metaaldetector meten wat voor metaal er in de bodem zit. Frequenties verschillen per metaaldetector. Elke metaaldetector heeft dus zijn eigen specialiteit.
- Zoekspoel: Dit is de onderkant van een metaaldetector en zijn eigenlijk de ogen. Elke vorm en grootte heeft zijn eigen eigenschap. Kleine zoekspoelen zijn het meest gevoelig, maar grote zoekspoelen kunnen tot diep in de grond kijken.
- Discriminatie: Hiermee kun je verschillende soorten metaal of voorwerpen filteren in je instellingen
- Grondbalans: Aanpassingen aan de metaaldetector voor verschillende grondsoorten
Soorten metaaldetectors
Met metaaldetectors kun je verschillende metalen en items vinden. Om dit makkelijker te maken zijn de metaaldetectors gecategoriseerd. Er zijn 3 verschillende soorten metaaldetectors: zeer lage frequentie (VLF) detectoren, pulsinductie (PI) detectoren en speciale detectoren
Zeer lage frequentie (VLF) detectoren:
Zeer lage frequentie detectoren zijn het meest voorkomend en goedkoopst. Deze metaaldetectors zijn ideaal voor beginners en kinderen. Ze worden meestal gebruikt om munten en sieraden mee te vinden. Hoewel er waterdichte VLF detectoren zijn, kun je toch beter PI detectoren gebruiken voor onder water.
Pulsinductie (PI) detectoren:
Zoals we al zeiden zijn Pi detectoren beter voor onder water. Dit komt omdat ze maar 1 spoel gebruiken in tegenstelling tot VLF detectoren. PI detectoren worden minder beïnvloed door mineralisatie van de grond. Ze zijn niet de beste voor in steden, omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen ijzerafval (zoals spijkers) en echte schatten (zoals goud en munten). Ook zijn PI detectoren vaak duurder. Dus minder geschikt voor beginnelingen.
Speciale detectoren:
Dan heb je ook nog speciale detectoren. Dit kunnen zowel VLF detectoren zijn als PI detectoren. Speciale detectoren hebben (zoals je misschien al raad) speciale eigenschappen. We benoemen hieronder de bekendste:
- Metaaldetectors met meerdere frequenties: Deze metaaldetectors kun je letterlijk overal gebruiken, zowel in de stad als op het strand en in het water. Vaak zijn deze metaaldetectors wel stukke duurder.
- Goudmetaaldetectors: Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee op zoek gaan naar goud. Dit type hebben een hoge frequentie waardoor je geen meldingen krijgt bij andere mineralen.
- Waterdichte metaaldetectoren: Je hebt verschillende waterdichte metaaldetectors. Sommige zijn geschikt voor ondiep water waardoor alleen de onderkant (de spoel) in het water kan. Maar sommige zijn ook volledig waterdicht. Let hier dus goed op als je dit wilt kopen.
Waar ga je een metaaldetector voor gebruiken?
Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Er zijn veel soorten metaaldetectors met allemaal verschillende doelen. Het is dus erg belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarvoor en waar je een metaaldetector gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de metaaldetector gebruiken voor in het water? Kijk dan naar een waterdichte metaaldetector. Ben je op zoek naar goud in een woestijn? Dan heb je geen waterdichte metaaldetector nodig maar eentje met goud detectie. Voor geschiedenis liefhebbers, kun je ook nog op zoek gaan naar spullen en munten uit het verleden. Hier zijn VLF metaaldetectoren een goede optie voor.
Als je voor jezelf duidelijk hebt waar je een metaaldetector gaat gebruiken en waarvoor, dan ben je al een heel eind!
Functies
Zoals je nu misschien al wel door hebt, heeft een metaaldetector ontzettend veel functies. We proberen hieronder de functies zo goed mogelijk voor je uit te leggen.
Discriminatie functie
Natuurlijk zijn wij tegen discriminatie! Maar niet als het gaat om de discriminatie functie op een metaaldetector. Met de discriminatie functie kun je onderscheid maken tussen verschillende materialen. Een goede discriminatie functie zou het verschil moeten kunnen zien tussen een dop van een fles en een munt.
Het hebben van een metaaldetector met een goede discriminatie functie bespaart je veel tijd. Je hoeft namelijk niet meer voor elk stukje afval te graven. De detector geeft alleen een seintje als er een object is gevonden die wel aan de criteria voldoet.
Grondbalans
Er kunnen verstoringen ontstaan door mineralen in de grond. Waardoor je dus valse meldingen krijgt dat er iets ligt. Dit kan komen door bijvoorbeeld ijzererts. Met de instellingen van grondbalans kun je dit zoveel mogelijk filteren. Er zijn 4 verschillende soorten instellingen hiervoor:
- Automatische grondbalans: De gebruiker hoeft niets te doen. De metaaldetector regelt alles zelf automatisch.
- Vooraf ingestelde grondbalans: De fabriek stelt zelf de grondbalans in. Je kunt deze instellingen niet veranderen, maar de metaaldetector heeft wel de basis instellingen.
- Handmatige grondbalans instellingen: Dit is meer voor de experts. Gebruikers kunnen zelf de grondbalans instellingen aanpassen. Dit kun je precies aanpassen op het doel dat je zoekt. Maar als beginner kun je dit ook fout instellen.
- Meervoudige grondbalans: Dit geeft de gebruikers de kans om het handmatig aan te passen of om het apparaat automatisch de grondbalans in te stellen.
Doelidentificatie
Doelidentificatie gaat nog een stapje verder dan waarschuwen dat er iets in de grond ligt. Met doelidentificatie kun je daadwerkelijk zien wat er in de grond ligt. Een metaaldetector met doelidentificatie kan het verschil zien tussen sieraden, goud, afval en zelfs het verschil van munten.
Metaaldetectors met doelidentificatie kunnen op 2 manieren laten weten dat er iets ligt. Dit doen ze of met geluid of met beeld. Bij geluid hoor je een hoge toon als er iets kostbaars ligt en een lage toon als het afval is. Bij het beeld zie je een pictogram met wat het is. De meeste metaaldetectors hebben vijf of zes verschillende pictogrammen voor typische vondsten, zoals munten.
Gevoeligheid
De gevoeligheidsinstelling zit op bijna elke metaaldetector. Deze functie is nodig om geen last te hebben van luchtstoringen (EMI). Dit kun je krijgen door hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektrische lijnen. Eigenlijk alles wat met elektromagnetische velden te maken heeft.
Zet de gevoeligheidsfunctie altijd zo hoog mogelijk. Als een metaaldetector onrustig word dan weet je dat je de gevoeligheidsinstelling te hoog hebt staan.
Zoekdiepte
Dit is weer eindelijk een gemakkelijke! De zoekdiepte geeft aan hoe diep een metaaldetector kan zoeken. Precies wat je al dacht dus. Zoekdieptes verschillen heel erg, ze variëren ongeveer tussen de 5 cm en 40cm. Laagfrequentie detectoren hebben over het algemeen een diepere zoekdiepte dan hoogfrequentie metaaldetectoren.
Het verschil in grond kan ook nog bepalen hoe diep de zoekdiepte is. Houd er dus rekening mee dat de zoekdiepte soms beter is en de andere keer slechter. Hier kan de metaaldetector helemaal niets aan doen.
Gewicht
Over het gewicht word vaak te makkelijk gedacht. Toch is dit een hele belangrijke factoor bij het kopen van een metaaldetector. Je sjouwt namelijk heel de tijd met het ding rond. Hoe licht de metaaldetector hoe beter!
Denk ook goed na over met wie je de metaaldetector wilt delen. Voor kinderen is bijvoorbeeld een metaaldetector wel handig die in hoogte in te stellen is. Ook als iemand last heeft van rug of schouder klachten is dat zeker geen overbodige luxe.
Prijs
Met al deze verschillende functies en poespas verschilt de prijs dus ook enorm per metaaldetector. Heb je een budget in je hoofd? Mooi! Probeer jezelf hier ook aan te houden. Je zult daar waarschijnlijk echt wel een metaaldetector voor vinden. Er zijn er namelijk zo ontzettend veel. Om te op weg te helpen hebben we hier onder een top 5 gemaakt voor zowel beginners als voor gevorderden.
Beste metaaldetector: Dit is onze top 5:
Nu je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een metaaldetector, helpen wij je alvast een handje. Onze experts zijn op zoek gegaan naar de beste metaaldetector over het algemeen. Bekijk ze goed en doe er je voordeel mee.
Dit zijn de 5 beste metaaldetectors van 2024:
1. Treasurefind – Pin Point
Wil je snel, gemakkelijk en op een leuke manier waardevolle spullen vinden? Neem dan deze professionele metaaldetector. Je kunt hem gemakkelijk gebruiken dankzij de drukknop. Na het indrukken van deze knop geeft het apparaat signalen af wanneer je in de buurt bent van waardevol metaal. Omdat hij zo makkelijk te gebruiken is, is hij geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Ook hoef je niet bang zijn iets te missen, dankzij het zo goed mogelijke bereik van de 360 graden detectie hoek.
Bij aankoop van deze professionele metaaldetector krijg je gratis een houder. Hierdoor ben je in alle gemakken voorzien tijdens je tocht op zoek naar waardevolle spullen. En laat je hem in het water vallen is dat geen probleem, want hij is waterafstotend. En als laatste heeft hij led verlichting, zodat je ook zelf de waardevolle spullen kan zien.
2. MacGyver Metaaldetector Target
De metaaldetector van MacGyver is de enige van zijn soort die een zoekspoel en ingebouwde pinpointer heeft. De zoekspoel van een metaaldetector zendt het elektromagnetische veld de grond in en ontvangt een signaal terug. En een pinpointer is handig om de exacte plaatsbepaling van objecten te vinden. Hiermee kun je onnodig graven en zoeken voorkomen. De detector heeft een uitschuifbare steel waarmee je hem kan instellen om alle lengtes. En ook op plaatsen waar veel mensen zijn kun je zoeken. Je kunt namelijk het volume van de detector instellen, dus als er veel mensen zijn zet je hem gewoon zachter.
Maar dan de vraag tot hoe ver de detector objecten kan vinden. Als je het hebt over muntjes, kan hij tot 20 cm in de grond zoeken. Maar grotere objecten kunnen dieper. En ook in water kan hij zoeken! Dit kan tot 19 cm diepte en betekent dat hij dus ook waterdicht is.
3. Garrett Ace 300i metaaldetector voordeelpakket
Garrett is een heel bekend merk als het gaat over metaaldetectors, en dan vooral de ACE series. Daar is dit voordeelpakket dus ook één van. Daarom mag je ook absoluut een goede prijs-kwaliteitverhouding verwachten. Maar wat maakt deze specifieke metaaldetector dan zo goed? Om te beginnen heeft hij een 8 Khz zoekfrequentie en vijf zoekstanden voor juwelen, munten, relics en alle andere metalen. Ook kun je je eigen zoekstand maken. En op het scherm kun je zien wat voor metaalsoort hij heeft gevonden en hoe ver in de grond dat ligt. Ook kun je voorwerpen uitsluiten van je zoekproces, zoals spijkers en bierdoppen.
Als je metaaldetector een voorwerp vindt, hoor je een geluid en verschijnt er een nummer op je scherm. Elk nummer staat voor een ander voorwerp. Denk aan nummer 76 voor bijvoorbeeld een euromunt en nummer 20 voor ijzer. Zo kun je objecten uiteindelijk leren herkennen en weet je of het de moeite waard is om ze op te graven. Ook heeft hij 3 tonen: lage toon voor ijzer, middenhoge toon voor goud en andere objecten en een hoge toon voor zilver. Voor de rest van de voordelen kun je op de link hierbeneden klikken.
Bekijk hier onze volledige review van de Garrett Ace 300i
4. Garrett Ace 15o metaaldetector
Nog nooit werd er een metaaldetector met zo’n goede kwaliteit voor zo’n lage prijs op de markt gebracht. Hij heeft functies die normaal alleen duurdere metaaldetectors hebben. Gemaakt van het sterkste materiaal en voorzien van een sportief design is dit zeker een aanrader. Je zal je verbazen over wat hij allemaal kan. Ook is hij geschikt voor gevorderde, maar ook voor mensen die net beginnen.
Hij kan munten tot ongeveer 25 cm onder de grond vinden, maar grotere voorwerpen gaan tot wel 1 meter in de grond. Je kunt hem gebruiken in ondiep water, want de zoekspoel is waterdicht. Maar het display moet niet nat worden, want dat kan hij niet hebben. Probeer deze dus ook tijdens een regenbui te beschermen met bijvoorbeeld een beschermhoes.
De detector heeft een discriminatiefunctie. Een discriminatiefunctie geeft je de mogelijkheid om kleine metalen, zoals bierdoppen en spijkers uit te sluiten van detectie. Zo gaat de metaaldetector dus niet af als hij zo’n voorwerp tegenkomt, maar laat hem gewoon gaan.
Bekijk hier onze volledige review van de Garrett Ace 150
5. Garrett Euro Ace Actiepakket Metaaldetector
Dit is het nieuwste model van de Garrett Ace series, waar het eerder ook al over ging. Hij is speciaal ontworpen voor de Europese markt en is voor zowel een beginner als een gevorderde. Omdat hij is ontworpen voor de Europese markt zul je op het display bijvoorbeeld de afstanden in centimeters zien, in plaats van inches. En hij heeft een nog grotere detectiediepte: van wel 35 cm voor munten tot 1,5-2 meter voor grotere voorwerpen. Ook bij deze is de spoel weer waterdicht, maar het display niet. Kijk dus uit dat je hem wel beschermd in de regen dankzij een display cover. Ook beschikt hij over de discriminatiefunctie, waarmee je kleine metalen zoals bierdoppen en spijkers van uitschakelen van detectie. Het enige nadeel aan deze metaaldetector is de hoge prijs. Het is een groot bedrag, maar kan het zeker wel waard zijn!
Wij vinden momenteel Treasurefind – Pin Point een van de beste metaaldetectors. Hij ziet er misschien anders uit dan dat je gewent bent, maar hij is zeker erg goed. Vooral voor beginners is dit een goede aankoop. Voor professionals raad ik de Garrett Ace 300i aan.
Wij hebben veel tijd zitten in het onderzoeken van metaaldetectors. We kijken hierbij naar wat ze kunnen, welke extra’s ze hebben, prijs en natuurlijk naar de reviews. Hieruit is onze Top 5 gekozen.
Idee: https://kantoorboel.nl/beste-metaaldetector-van-2024