TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Beste schoffel van 2024

Als je makkelijk je bloembed en grindpad wil schoffelen, kan je een schoffel aanschaffen. Onkruid wieden kan je er ook mee. Dat is natuurlijk best vermoeiend, maar het heeft ware voordelen. Het is goed voor je tuin en voor jezelf, zolang je het goed aanpakt. Door de schoffelen worden namelijk wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft. De grond wordt losgemaakt waardoor er lucht uit de bodem komt. En daarbij: het is goed voor je nekspieren en armspieren en het is ontspannend. Benieuwd met welke schoffel je dit het beste kan aanpakken? Lees dan verder.


1. Gardena Combisystem – schoffel 12 cm

De schoffel van Gardena is geschikt voor het makkelijk schoffelen van je bloembed en grindpad dankzij de rondom scherpe randen. De schoffel is 120 x 35 x 228 mm en dus niet te groot. Je kan makkelijk overal tussen komen. Geadviseerd wordt om een combisteel van zo’n 150 cm aan te schaffen, om het nog makkelijker te maken, maar dit hangt er net van af wat je prettig vindt. Deze schoffel heeft een makkelijke grip, dus je kan hem makkelijk vasthouden. Ook kan je, als je daar behoefte bij hebt, de steel combineren met meer dan 80 verschillende accessoires. Om bijvoorbeeld het opbergen van de schoffel te vergemakkelijken, kan je een gereedschapshouder aanschaffen. Gardena is tegenwoordig het grootste merk voor tuingereedschap en je kan er dus ook vanuit gaan dat ze een goede kwaliteit gereedschap bieden. De kopers zijn zeer te spreken over de Gardena schoffel. Ze zijn vooral enthousiast over het handige gebruik en hoe sterk hij is.


2. Wolf Garten dubbelhakje

De schoffel van Wolf Garten heeft een werkbreedte van 5 cm. Met deze schoffel kan je dankzij het dubbele hakje bodems voor jonge planten losmaken. Ook kan je sleuven creëren om te zaaien. Als je deze schoffel koopt, krijg je ook de steel erbij. Die hoef je dus niet apart aan te schaffen en kan je er makkelijk in klikken. Omdat je de steel van de schoffel kan verwijderen, neemt het ook niet veel ruimte in. De kopers zijn er zeer tevreden over en zeggen ook dat hij handig is in gebruik.


3. MM Rechte Schoffel verzinkt

Als je op zoek bent naar de juiste tool om je grond los te maken en onkruid te verwijderen, of heb je een te oude schoffel, dan zit je op het juiste adres bij deze rechte schoffel. Hij heeft een 14 cm breed werkblad waarmee je onkruid in de kleinste spleetjes kan omstoten. Je zou hem daarom ook wel wiedhaak kunnen noemen. Als je van plan bent een schoffel te gebruiken voor zwaardere grondsoorten is deze niet geschikt. Hij is vooral geschikt voor lichtere grondsoorten. Totaal heeft hij een lengte van 28,5 cm. Je ontvangt geen steel, dus die moet je zelf aanschaffen. Deze moet een diameter van 28 mm hebben.

Een belangrijke tip is om het werktuig vlak op de grond te houden en deze onder het oppervlak heen en weer te bewegen tot de te verwijderen planten los liggen. Als je dan je werktuig omdraait, kan je de plantjes opvegen en opruimen. Je weet dat dit pas zin heeft als de plant met wortels en al verwijderd is.


4. Schrepel links schoffel

Ook deze is ideaal voor het losmaken van grond om je planten te potten en het wieden van onkruid. Dankzij de scherpe punt van deze schoffel is het makkelijk om tussen de moeilijkste spleetjes te komen tijdens het onkruid wieden. De schrepel is ideaal voor linkshandigen, maar is er ook voor rechtshandigen. Het is namelijk belangrijk dat de schrepel goed in je handen ligt. Als de schrepel voor een rechtshandige gemaakt is, ligt hij voor die persoon lekker in de hand. Dit geldt helaas niet voor de linkshandige. Daarom zijn er ook speciaal voor linkshandigen schoffels. De schoffel is gemaakt van staal en heeft de afmetingen 120 x 80 x 460 mm.


5. Fiskars QuikFit wieder

Deze mooie schoffel uit Duitsland verlicht het werk van onkruid wieden. Ook is hij geschikt voor het losmaken van de bodem. Ook bij deze schoffel kan je een steel aanschaffen. Het kan wat langer duren voor je hem in huis hebt, maar dan heb je ook wat! Hij heeft een lengte van 25 cm, maar samen met de steel is dat 155 cm.


Tips voor het schoffelen

Tip 1: schoffel bij droog weer. Vochtige grond zorgt er namelijk voor dat onkruid veel kans heeft om te overleven. Daarnaast is het veel zwaarder om een natte grond te schoffelen dan een droge grond. Het beste is dus ook om te schoffelen als de zon schijnt: Het onkruid is uitgedroogd en kan niet verder groeien.

Tip 2: schoffel met beleid. Beweeg de schoffel voorzichtig en doordacht langs de planten. Ga ook niet te diep de grond in. Onkruid kan het beste worden afgesneden zonder loswerken. Afgesneden onkruid droogt uit.

Tip 3: gebruik goed gereedschap. Als je wil schoffelen is het het beste om een smalle schoffel te gebruiken. Je kan hiermee nauwkeurig te werk gaan zonder planten te raken die niet geraakt moeten worden. Als je tussen hagen en heesters bezig wil, is een brede schoffel handiger. Hiermee kan je sneller meters maken.

Tip 4: voorkom een onkruidexplosie. Als je het uitstelt en wacht met onkruid wieden gaat het hoog staan. Dan heb je veel meer werk om het te bestrijden. Zorg er dus voor dat je regelmatig schoffelt.

Tip 5: benut het najaar. Winters in Nederland zijn niet koud genoeg om onkruid te laten sterven. Vorst is tegenwoordig heel zeldzaam. Als je in het najaar schoffelt, is dat al een goede voorbereiding op het voorjaar. De onkruidexplosie van tip 4 wordt voorkomen.

Tip 6: voorkomen is beter dan genezen. Als je merkt dat een bepaald deel in de tuin onkruidgevoelig is, kan je misschien een adviseur om hulp vragen. Het kan er bijvoorbeeld aan liggen dat de grond te braak is. Dat is namelijk een uitnodiging voor onkruid om omhoog te komen. Dan zou die adviseur waarschijnlijk een bodembedekker of andere bedekking aanraden. Hoe minder onkruid, hoe minder je hoeft te wieden.


Bron: http://www.karsenstoophoveniers.nl/schoffelen-zes-tips/

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *