Vlinderstruik snoeien
Bijen, vlinders en jij zijn dol op de vlinderstruik. Maar als je er de hele zomer van wil genieten, moet je hem wel regelmatig snoeien en bijhouden. Verder heeft hij niet veel verzorging nodig. Als je hem niet snoeit, wordt hij groot en bloeit hij minder lang.
Door de vlinderstruik te snoeien verjong je de struik en blijft hij goed bloeien. Als je hem niet snoeit, veroudert hij dus snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal van binnen, dit noem je ook wel het verhouten van de struik. Normaal gesproken snoei je je vlinderstruik in het voorjaar terug tot twee derde. Dan zorg je ervoor dat hij van hoogzomer tot het vroege najaar bloeit, dus op de momenten dat er de meeste vlinders zijn. Maar tegenwoordig zijn de temperaturen in februari al best hoog, dus moet je hem dan niet eerder snoeien?
Als je ze snoeit zijn vlinderstruiken minder bestand tegen vorst. Ook al zijn de temperaturen in februari hoog in vergelijking met eerdere jaren, kan het in april nog steeds gaan vriezen. Het is dus niet raadzaam om al in februari te snoeien.
Soorten vlinderstruiken in het kort
Gewone vlinderstruik: deze zie je het meest in Nederland. Je kunt hem vinden in allemaal verschillende soorten en kleuren. Van licht tot donker. Per jaar kan een tak van deze struik wel 1,20 meter groeien.
Wilde vlinderstruik: deze struiken zijn een stuk wilder en hebben een kortere en mindere bloei dan normale vlinderstruiken. Maar er zitten alsnog prachtige soorten tussen.
Dwerg vlinderstruik: dit is een vlinderstruik die wat minder groot wordt, zoals de naam wel zegt. De eigenschappen zijn verder hetzelfde, maar dan kleiner. Dit is dus een plant die geschikt is voor een kleinere tuin.
Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?
Wanneer je de vlinderstruik moet snoeien, kun je in principe opdelen in 3 delen. Het is niet moeilijk om een vlinderstruik te snoeien. En je hoeft niet voorzichtig te zijn, want hij kan wel tegen een stootje. Voor het snoeien van de struik gebruik je een snoeischaar met aambeeld, zodat de plant zo min mogelijk wordt beschadigd. De dikkere takken kun je een takkenschaar voor gebruiken.
In de winter is het niet de bedoeling dat je de vlinderstruik snoeit, want dan wordt hij dus kaal vanbinnen. Wat je wel kunt doen in maart is hem terug knippen tot op ongeveer 30 cm boven de grond.
Begin juni knip je de toppen uit de scheuten, waardoor de plant steviger wordt. Hij vertakt vervolgens met meer scheuten en zal dan aan het eind van elke tak gaan bloeien. Zo top je de struik, dus blijft hij steken op ongeveer 2 meter, terwijl de meeste soorten groeien tot 2,5-3 meter hoogte. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat de struik steviger en mooier is.
In de nazomer, dus vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken van de plant. Onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Als je dagelijkse uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je de struik om steeds nieuwe bloemknoppen aan te blijven maken. Ze blijven bloeien tot in oktober.
Verzorging van de vlinderstruik
Water geven: als je een vlinderstruik in een pot hebt staan, moet je hem wekelijks wat water geven. Een vlinderstruik in de grond heeft geen extra water nodig. De grond in de pot moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog, want dan gaan de bladeren hangen.
Bemesten: een vlinderstruik is eigenlijk een hele makkelijke plant. Hij heeft namelijk eigenlijk geen verzorging nodig. In het voorjaar kun je hem wel voeding geven als start van het nieuwe jaar. Vooral vlinderstruiken in potten kunnen dit waarderen.
Ziektes voorkomen en bestrijden: jonge uitlopers van een vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Deze luizen kunnen zich heel snel en veel voortplanten, zonder dat je het door hebt. In principe heeft de plant zelf er niet zoveel last van, maar bladeren zullen loslaten, waardoor de plant minder vol is. Verder blijft hij wel gewoon net zo hard doorgroeien. Je kunt ze op een makkelijke manier bestrijden.
Bekijk hier beneden de video om precies, stap voor stap, te zien hoe jij een vlinderstruik het best kunt snoeien!
Vlinderstruik snoeien video
Een vlinderstruik moet je in het voorjaar snoeien, wanneer er geen kans meer is dat het gaat vriezen. Als het wel vriest moet een struik namelijk goed beschermd zijn om het te overleven, en dat is hij niet als hij gesnoeid is.
Een vlinderstruik kun je snoeien met een snoeischaar met aambeeld, zodat je de plant zoveel mogelijk beschermt. Bekijk in deze blog alles over de vlinderstruik