TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Zelf tuinkers zaaien en oogsten (met afbeeldingen)

In dit artikel gaan we lekker onze eigen tuinkers kweken. Het is erg gemakkelijk om tuinkers te kweken. Binnen 10 dagen kun je al je eigen tuinkers eten. Wij doen zelf ook stap voor stap mee, zodat we het extra gemakkelijk aan je kunnen uitleggen.


Benodigdheden:


Stap 1: Voorbereiding van het kweken voor tuinkers

Zet alle spullen klaar zodat je kunt gaan beginnen. Zet de tuinkers op een lichte plek waar ze voldoende zonlicht krijgen. Bijvoorbeeld op de vensterbank bij het raam. Als ze in het donker staan groeien ze ook. Dan krijg je zelfs hele lange stengels. Dit komt omdat ze op zoek gaan naar licht, dat ze niet kunnen vinden. Maar in het donker worden ze geel en zullen ze niet lekker smaken. Houd de kamertemperatuur rond de 20 graden Celsius. Dat is namelijk de ideale kiemtemperatuur voor tuinkers.


Stap 2: Het vullen van de kweekbakjes met potgrond

Vul de potjes met potgrond, maar laat ongeveer 3 cm van de bovenkant leeg. Hier komen namelijk in stap 3 de zaadjes in. De potgrond mag best luchtig zijn. Het hoeft dus niet helemaal aangestampt te worden.

Wij gebruiken zelf Pokon Bio Zaai- en Stekgrond dit is een potgrond die speciaal is gemaakt om gezonde tuinkers te ontwikkelen. Je kunt deze potgrond 2 maanden na de eerste zaailing nog hergebruiken. Er zit namelijk genoeg voeding in voor de planten.

Wist je dat:

Je kunt ook tuinkers laten groeien op watten. Maar op potgrond zullen ze sneller groeien omdat de tuinkers dan meer voeding binnen krijgt.


Stap 3: Tuinkers zaaien

Verspreid de tuinkers zaadjes over de potgrond. Je mag best veel tuinkers zaadjes naast elkaar zaaien. Het is namelijk een snel groeiende plant, dus zo heb je extra veel oogst. Zorg er wel voor dat er geen zaadjes op elkaar liggen.


Stap 4: de tuinkers zaadjes bedekken met potgrond

Leg er ongeveer 1 cm aan potgrond boven op. Dit mag ook lekker los. Zorg ervoor dat je alle tuinkers zaadjes goed hebt bedekt met potgrond.

Wist je dat:

Tuinkers bevat veel vitamine c. Eén kopje tuinkers bevat al meer dan de helft aanbevolen vitamine c voor de dag.


Stap 5: Geef de tuinkers water

Maak de tuinkers goed nat. Dit kun je doen met een plantenspuit. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft. Dit zullen de zaadjes fijn vinden. Je kunt ook wat water in de schotel doen. Als je er folie op doet, zul je minder vaak hoeven bij te spuiten.

Extra tip:

Doe er een plasticfolie boven op. Zodat het vochtig blijft en je dus minder vaak hoeft te spuiten met de plantenspuit.


Stap 6: Bekijk hoe de tuinkers groeit.

Na ongeveer 1 dag zie je de eerste tuinkers naar boven komen. Dit gaat inderdaad wonderbaarlijk snel. Als je verwacht de tuinkers snel op te kunnen krijgen. Kun je het beste direct weer nieuwe tuinkers zaaien. Zo heb je elke dag lekkere verse tuinkers.

Hier is nog een mooie time lapse filmpje om te bekijken hoe tuinkers groeit:


Stap 7: Houd de potgrond goed vochtig

Nu je alle tuinkers ziet groeien, is het belangrijk om de grond goed vochtig te houden. Dit zul je zien na ongeveer 4 dagen Vergeet dus niet om water te geven! Je bent er bijna 😉


Stap 8: Tuinkers oogsten

Gefeliciteerd je kunt nu tuinkers gaan oogsten! Als de tuinkers ongeveer 5 cm lang is, kun je ze gaan oogsten. Eenmaal geoogst groeit tuinkers niet meer aan. Houd hier dus rekening mee. Het lekkerste is als je tuinkers gaat knippen zodra je het ook echt gaat eten. Dan is de tuinkers nog lekker vers.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *