TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

In de spotlight: Hoveniersbedrijf De Rooij

We starten een nieuwe categorie binnen onze website. Waarin je gaat lezen over verschillende bedrijven die tuin gerelateerd zijn.

Vandaag trappen we af met Rens en Maartje, oprichters van hoveniersbedrijf De Rooij. Hoveniersbedrijf De Rooij is een hoveniersbedrijf gelegen in Hillegom.


Wat is je naam?

Rens en Maartje de Rooij


Hoe kwam je op het idee om een hoveniersbedrijf te beginnen?

‘Als kleuter van 4 jaar had Rens al zijn eigen stuk tuin bij zijn ouders. Hij was (en is nog steeds) lid van het Wereld Natuur Fonds, spaarde dierenplaatjes en cactussen. Een kleine jongen met een voorliefde voor planten, bloemen en dieren. Dit heeft hij overigens niet van nature meegekregen van zijn ouders. Dolblij was Rens dan ook met zijn buurvrouw, die van tuinieren hield. Samen hadden zij een groentetuin bij de Oude Weerlaan in Hillegom. Tassen vol met sperziebonen, sla en komkommers werden uitgedeeld aan vrienden en familie. Met 12 jaar kreeg Rens eindelijk zijn eigen groentetuin met een grote vogel volière. Elke dag uit school ging hij op de fiets naar de Oude Weerlaan om heerlijk in zijn tuin te rommelen en de vogels te verzorgen. Na de hogere tuinbouwschool te hebben afgerond, was er helaas geen tijd meer voor de groentetuin. Zijn voorliefde voor natuur heeft hij voortgezet in de start van zijn eigen hoveniersbedrijf in 2001. Ondertussen runnen Rens en Maartje het bedrijf niet meer alleen, maar met een fantastisch team van groenliefhebbers.’


Wat is jullie specialiteit?

‘Wij helpen u graag om een levende, groene tuin aan te leggen en/of te onderhouden. Een groene tuin is er een die de fantasie prikkelt. Waar veel ruimte is voor leven en voor beplanting. Een plek die ervoor zorgt dat u graag buiten bent.’

‘Ons team bouwt aan een groene omgeving. Dat doen we door te werken met verantwoorde producten. Producten die zorgen voor leven en evenwicht. Wilt u uw tuin volledig dichtstraten of een tuin vol kunstgras, dan zijn wij wellicht niet de aangewezen partij.

Wij werken zoveel als mogelijk met apparatuur op stroomaccu’s opgewekt via zonnepanelen op ons bedrijfspand. Dat doen we om het milieu niet onnodig te belasten.

Onze hoveniers werken niet met gifstoffen. Deze stoffen zijn zo slecht voor de natuur, dat wij hier niet achter staan. Onze teamleden zijn zich ervan bewust dat ze in uw omgeving komen. Dus geen harde muziek, geen rommel en niet slordig werken, maar sociaal vaardige medewerkers die zin hebben om uw omgeving nog mooier te maken.


Hoe zie je het bedrijf over een paar jaar voor je?

Wij hebben de ambitie om in de regio (Bollenstreek, Haarlem en Leiden) bekend te staan als dé partij voor de aanleg en onderhoud van uw groene en levende tuin.’ Ons streven is de Nederlandse tuin te vergroenen, zodat alle tuinen samen een nieuw natuurgebied vormen.


Waarom zou je het aanraden om een hoveniersbedrijf in te huren?

Door een gerenommeerd hoveniersbedrijf in te schakelen haalt u een stuk kennis en kunde in huis. Het traject van een tuinaanleg is niet een kwestie van stenen en planten aanbrengen, daar zit een doordacht plan achter. Een tuin koopt u niet in de winkel of uit een folder. Kundige hoveniers helpen graag om uw droomtuin te verwezenlijken. De belangrijkste meerwaarde van een hovenier is plantenkunde. Zij kunnen precies vertellen welke plant het beste gedijt in de tuin. Ook zorgen zij dat er elk seizoen iets spectaculairs te zien is, waarbij het hoogtepunt van het kleurenpalet in het groeiseizoen ligt. Met de juiste beplanting kunt u leven naar uw tuin laten trekken, zoals vogels, vlinders en (solitaire) bijen.


Heb je een lievelingsplant of bloem?

Onze voorkeur gaat uit naar beplanting die een meerwaarde heeft voor de natuur en haar omgeving. Geranium rozanne (Ooievaarsbek) bloeit zeer rijk met haar paarse bloemen van mei tot en met september. Bijtjes weten de nectar van deze bloem goed te vinden. Daarnaast Persicaria amplexicaulis (Duizendknoop) met haar prachtige rood/roze aren. Je hoort deze gewoon zoemen van al het leven dat er in zit. Misschien niet de mooiste heester, ook wel gezien als een kleine boom; Rhamnus frangula (Vuilboom). Deze waardplant is voor de kieskeurige citroenvlinder en rups van levensbelang. De rupsen van de citroenvlinder kunnen alleen leven van de vuilboom ‘sporkehout’ en ‘wegedoorn’. De vlinder heeft deze waardplant nodig om haar eitjes op of in de buurt te leggen, zodat de rupsen voedsel hebben om zich verder te ontwikkelen tot een vlinder.


Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt binnen je bedrijf?

Het mooiste cadeau wat je kan krijgen als hovenier is als een klant na een jaar contact opneemt om te vertellen hoe mooi de beplanting zich heeft ontwikkeld. We leggen diverse formaat tuinen aan en in elke tuin steken wij even veel energie en enthousiasme. De beplanting mogen verzorgen is de kers op de taart! Als je daar na een groeiseizoen een prachtig compliment over krijgt, kan onze dag niet meer stuk!


Wat is je favoriete tuingereedschap?

De apparaten die wij gebruiken werken zoveel als mogelijk op stroomaccu’s opgeladen via zonnepanelen. Dit doen we om de omgeving niet onnodig te belasten. Daar werken wij met plezier mee, ook omdat ze minder geluid produceren en geen benzinedampen afgeven. Een goede scherpe snoeischaar is onmisbaar in de tuin.


Welke tips en tricks wil je aan tuin eigenaren mee geven?

Laat het netheid-complex los! Laat de tuin een beetje zijn gang gaan, dan heeft deze ook minder onderhoud nodig en kunt u zelf meer genieten in de tuin! Vogels en egels houden er namelijk van om lekker onder de struiken te scharrelen naar voedsel. Een schoon aangeharkte tuin is helemaal niet aantrekkelijk voor tuindieren. Gooi wat vaker het tuingereedschap aan de kant en zie hoe de tuin om u heen leeft.


Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *