TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Is as goed voor de tuin?

Vandaag gaan we kijken of houtas goed is om te gebruiken voor in de tuin.

Houtas kan zich tijdens een koude winter ophopen, en het zou fijn zijn om het op een praktische manier te kunnen gebruiken. Het wordt vaak gebruikt als bodemverbeteraar in tuinen. De laatste jaren hebben tuiniers gemengde signalen gekregen over de veiligheid en het nut van het gebruik van houtas op hun tuingrond. Is houtas goed voor in de tuin?

Zoals met de meeste tuinvragen, is het antwoord: “Dat hangt ervan af”. Je moet iets te weten komen over zowel je grond als de as zelf.


Voordelen van houtas voor de bodem

As van open haarden en houtkachels kan een goede bron van kalium zijn. In kleinere mate leveren ze ook wat fosfor, een beetje aluminium, magnesium en natrium, en een paar micronutriënten, zoals borium, koper, molybdeen, zwavel en zink. De hoeveelheid voedingsstoffen in de houtas is niet bijzonder hoog, en het hangt af van het soort hout dat verbrand is. Maar als je grond een kaliumtekort heeft, dan kan houtas een goede aanvulling zijn.


Voordelen van as voor de pH van de bodem

De meeste houtas bevat een behoorlijk percentage (ongeveer 25 procent) calciumcarbonaat, een ingrediënt van tuinkalk. Als je grond erg zuur is (5,5 of lager), kan het toevoegen van houtas de pH-waarde van je grond verhogen.

Aan de andere kant, als je grond neutraal of alkalisch is, kan het toevoegen van houtas de pH-waarde zo hoog maken dat het vermogen van de plant om voedingsstoffen op te nemen wordt belemmerd. Houtas moet ook worden vermeden in de buurt van zuurminnende planten zoals rododendrons en blauwe bessen.


Negatieve effecten van as op de tuin

Helaas kan houtas ook een bron zijn van zware metalen zoals cadmium, chroom of lood, die je niet per se in je tuin wilt hebben. De meeste studies hebben echter niet aangetoond dat als de pH-waarde van de grond hoger is dan 6,0, de zware metalen niet in meetbare hoeveelheden door de planten worden opgenomen. En aangezien houtas de pH-waarde van de bodem verhoogt, zou de aanwezigheid van zware metalen geen probleem mogen zijn. Als je een regelmatige houtas gebuikt en je je zorgen maakt over het langdurige gebruik ervan in je tuin, zou je moeten overwegen het te laten testen.

Het komt erop neer dat een kleine hoeveelheid houtas wat voedingsstoffen toevoegt en goed is voor de meeste bodems. Grote hoeveelheden moeten worden vermeden.


Tip:

Gebruik geen houtas op eetbare planten als er brandstof is gebruikt of andere middelen op het hout.


Extra voordelen

Slakken worden door houtas afgestoten, en als ze er toch mee in contact komen, werkt het als zout en verdroogt het hun lichaam. Het is dus ook een prima bestrijdingsmiddel tegen slakken.

Houtas kan ook worden gebruikt om bladluizen te bestrijden. Strooi een fijne laag op de aangetaste planten, zodat de bladluizen bedekt zijn. Als de as zijn werk heeft gedaan, kan je het van de planten afspuiten.


Conclusie

Dus is houtas goed voor in de tuin? Voor de meeste tuinen is het een prima middel om je tuin te verbeteren. Het bevat waardevolle stoffen voor je planten.


Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *