TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

6 verschillende problemen en ziektes bij planten

Bij het behouden van planten kunnen helaas ook problemen en ziektes voorkomen. Dit kan op de meest vervelende momenten komen. Om je hier alvast een beetje op voor te bereiden hebben we in dit lijstje 6 verschillende problemen en ziektes bij planten die kunnen voorkomen.


Luis

Tocht is de voornaamste oorzaak. Luis komt voornamelijk voor bij planten die plakkerig zijn of zacht blad hebben. Wanneer deze planten in een tochtige omgeving staan, voelen luizen zich prima thuis. Wanneer een plant erg veel luis krijgt, stopt de groei en sterft de plant af.

Bestrijding: In vrijwel alle tuincentra zijn speciale producten verkrijgbaar om de luizen te bestrijden. Groene luis is met de juiste bestrijdingsmiddelen vrij makkelijk te beschrijden. 1x herhalen van de kuur is meestal al voldoende. Zwarte luis is moeilijker te bestrijden. De behandeling met bestrijdingsmiddel moet bij de zwarte luis regelmatig herhaald worden. Petunia-achtigen (Surfinia en Million bells) zijn extra vatbaar voor luis. Bij deze soorten is het mogelijk het bestrijdingsmiddel preventief te gebruiken om luis te voorkomen.


Rups

Dit is een probleem wat zich voornamelijk laat in de zomer kan aandienen. Rupsen kunnen in principe op alle planten voorkomen. Het blad van de plant is aangevreten, er zitten gaatjes in.

Bestrijding: Pluk het de aangevreten blad zorgvuldig weg en let vooral op of je ook een rupsje meeneemt. Vaak is dit al voldoende en is bestrijden niet meer nodig. Wanneer de rupsen nog niet verdwenen zijn, gebruik dan een speciaal bestrijdingsmiddel (tuincentra). Groene rupsen zijn vrij gemakkelijk te bestrijden. Zijn de rupsen zwart of erg klein, adviseren wij de bestrijding meerdere malen te herhalen.


Verdroogde bloemknoppen

Door verkeerde behandeling hebben Geraniums en Fuchsia’s hier last van. Er worden wel knoppen gevormd, maar deze worden donker en vallen af. De planten hebben te lang in een donkere ruimte gestaan en/of zijn te nat opgekweekt.

Bestrijding: Zet de planten op een lichte plaats en houdt ze wat droger. Houd er rekening mee dat het wel enkele weken kan duren voordat er nieuwe knoppen gaan bloeien.


Meeldauw

Bij vochtig weer, of vochtige nachten is de kans dat er meeldauw in de planten komt het grootst. Meeldauw zijn witte schimmelvlekken op, of onder het blad. Planten op een schaduwplaats hebben eerder de kans besmet te raken met meeldauw. Ook planten met zacht blad (Petunia-achtigen) zijn extra vatbaar voor luis.

Bestrijding: Het is bijna niet mogelijk meeldauw te bestrijden. Wel kunnen wij u wat tips geven om preventief de meeldauw te lijf te gaan. Plaats vatbare planten bij voorkeur in de zon of halfschaduw zodat ze goed opdrogen. Zorg bij het opkweken dat de planten droog de nacht in gaan, en giet zoveel mogelijk de planten op de potgrond.


Roest

Roest is zeer besmettelijk!! Wanneer een plant is besmet met roest, krijgt het blad bruine vlekjes aan de onderkant. Het komt vooral voor bij vochtig weer. Staande geraniums zijn extra vatbaar voor roest.

Bestrijding: Het is zeer moeilijk om roest te bestrijden. Probeer zoveel mogelijk schade aan andere planten te voorkomen. Pluk het aangetaste blad weg. Zitten de bruine vlekjes op de hele plant, verwijder de plant dan onmiddelijk! Wanneer een plant met roest op de composthoop beland, blijft besmettings gevaar aanwezig!! GOOI EEN PLANT MET ROEST DUS IN DE VUILNISBAK!!


Stengel- bladrot

Deze aandoening wordt ook wel Botruytis genoemd, en is zeer besmettelijk. Zwarte schimmel tegen de stam of op het blad is het uiterlijke kenmerk van Botrytis. Weer is vocht de voornaamste veroorzaker.

Bestrijding: verwijder planten die al helemaal rot zijn, dit voorkomt aantasting aan andere planten. Beschadiging de plant zo min mogelijk. Wees spaarzaam met water tijdens het opkweken van de planten. Zorg er ook voor dat het blad niet nat de nacht in gaat.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *