TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Hoe moet je een kerstboom verzorgen?

Wanneer kerst er weer aan komt, is het voor de meeste mensen belangrijk een kerstboom in huis te hebben. En dan niet zo’n kale, maar een mooie versierde boom. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, hier moet je ook echt wel wat voor doen. De verzorging van een kerstboom is niet heel moeilijk, maar het optuigen en aftuigen kan best lang duren. Lees dit artikel om alle fijne weetjes te leren over de kerstboom, onder andere de verzorging, het versieren en de data van op- en aftuigen.


Wat is een kerstboom?

Een kerstboom is een naaldboom die in huis wordt gehaald voor kerstmis en versierd wordt met ballen, slingers en decoratieve figuren. Heel lang geleden stond de kerstboom voor iets anders namelijk de vruchtbaarheid. Ook werd hij daarom wel de levensboom genoemd, omdat hij het symbool was van ware levenskracht. Ook is hij een symbool van leven, omdat het speciale aan de den is dat hij altijd groen blijft. Zo zijn er van heel vroeger tot nu allemaal verschillende betekenissen geweest voor de kerstboom.

Terwijl nu de kerstboom bij het christelijk feest ‘kerstmis’ hoort, is hij lange tijd taboe geweest bij het christelijke geloof. Toch was hij uiteindelijk hartstikke welkom in de kerk. De boom werd het symbool van kennis, goed en kwaad en de boom waar Eva de appel van plukte.

Natuurlijk kun je wel een stuk of 3 kerstboomsoorten opnoemen, maar er bestaan wel tientallen. Hieronder vind je de vijf meest bekende soorten. Vijf andere zijn de douglasspar, de nobele spar, de Koreaanse zilverspar, de witte spar en de Engelmannspar.

  • Fijnspar: de meest populaire en traditionele kerstboom is de fijnspar. Met zijn lekkere dennengeur is het fijn om hem in huis te hebben, als je de uitvallende naalden door de vingers ziet.
  • Nordmann: ook de Nordmann is vrij bekend en veel verkocht. Hij geeft geen geur af, tenzij je aan de naalden komt. Een voordeel van de Nordmann ten opzichte van de fijnspar, is dat hij bijna geen naalden uitval heeft.
  • Blauwspar: deze boom kun je herkennen door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de vorige besproken boom geeft hij alleen geur af, als je de naalden aanraakt. Ze prikken, maar er vallen niet heel veel naalden uit.
  • Servische spar: deze boom heeft blauw-groene naalden en een goede geur. De naalden prikken, maar vallen niet zomaar uit.
  • Japanse zilverspar: deze heeft dicht op elkaar zittende korte takken en daarom een volle vorm. De onderkant van de naalden hebben witte strepen. Ze zijn zacht en vallen niet snel uit.

Hoe verzorg je een kerstboom?

Kerstbomen moeten net als de meeste andere bomen en planten verzorging hebben. Het is niet heel ingewikkeld, maar toch zijn er hieronder 4 stappen genoemd waar je wel op moet willen letten.


1. Plaats je kerstboom binnen

Zet de boom eerst een dag in de garage of de schuur en verhuis hem daarna pas echt naar binnen, zodat hij kan wennen.


2. Kies een plek voor je kerstboom

Zet de boom binnen, maar niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor kan hij sneller uitdrogen en gaan de naalden sneller van de boom vallen.


3. Verzorg de kerstboom

Geef de boom, als deze een kluit heeft, meteen een paar liter water. Daarna heeft hij genoeg aan een halve tot één liter water per dag.


4. Geef de kerstboom extra voeding

De plantenvoeding van Pokon houdt de boom langer in conditie en helpt tegen het uitvallen van de naalden.


Kerstboom versieren

De echte kerstsfeer krijg je niet van een kale kerstboom. Hiervoor kun je hem versieren. Zo geef je je huis echt een kerstsfeer. Intratuin heeft een stappenplan, bestaande uit zes stappen, opgesteld over hoe jij je kerstboom kunt versieren.

Stap 1: om te beginnen heb je natuurlijk een kerstboom nodig. Weet wat je wil: een echte boom of een kunstkerstboom?

Stap 2: zorg ervoor dat de kerstboom recht staat. Als hij stevig vast staat, kun je het netje eraf knippen.

Stap 3: nu is het dan tijd voor de kerstverlichting. Het kost wat tijd, maar als de lichtjes op de juiste plek zitten, heb je al de helft van je versiering klaar. Begin bovenaan en werk naar beneden. Zorg ervoor dat het mooi verdeeld wordt, en stop de lampjes wat dieper in de boom voor een mooi effect.

Stap 4: nu is het tijd voor de rest van de versiering van de boom De slingers vragen dezelfde tactiek als de verlichting. Werk van boven naar beneden en zorg dat de slinger goed op de tak ligt.

Stap 5: naast de verlichting en slingers zijn de ballen en hangers nog over. Kies een stijl die bij jouw huis past, maar koop niet elk jaar nieuwe decoratie. Kies één basiskleur en werk vanuit daar verder.

Stap 6: en dan als laatste de piek. Je kunt ze in de winkel halen, maar je kunt ze ook zelf maken!


Moet je een kerstboom water geven?

Zoals al eerder gezegd moet je een kerstboom inderdaad water geven. Hoe vaak dit moet verschilt natuurlijk per boom, ze zijn niet allemaal hetzelfde. En dan is het grootste verschil of de kerstboom wel of geen kluit heeft. Want heb je een kerstboom zonder kluit? Dan moet de onderkant altijd onder water staan. Dus moet je zorgen dat de kerstboomstandaard altijd een laagje water erin heeft. Meestal is het genoeg om één keer in de twee dagen een kan water erin te gooien.

Een kerstboom met kluit werkt net iets anders. Deze moet meteen als hij staat een paar liter water krijgen. Hierna kun je hek een halve tot 1 liter water per dag geven. Hoeveel hij nodig heeft hangt ook af van de luchtvochtigheid. Als de grond te snel droog is, moet je hem natuurlijk meer water geven. Een boom met kruis kun je geen water geven, maar je kunt de naalden wel nat houden.


Wanneer moet ik de kerstboom opzetten?

Er is niet een echt duidelijk antwoord te geven op deze vraag, want er zijn verschillende ideeën en theorieën over. En natuurlijk moet je het dan nog zelf weten! Om even officieel te beginnen: de kerstperiode duurt van 21 december tot 6 januari (driekoningen). Daarom werd de kerstboom vroeger op 21 december opgezet. Maar dit was echt toen de kerstboom nog een betekenis had voor veel mensen. Nu is het meer omdat het gezellig staat. Om er langer van te kunnen genieten, wordt de kerstboom door veel mensen al meteen de dag na sinterklaas, 6 december, opgezet.

En dan is er natuurlijk nog één probleem: de meeste kerstbomen blijven niet langer dan twee weken echt mooi. Dan kun je ze dus pas het beste 2 weken voor kerst optuigen, als je tijdens kerst een echt mooie boom wil hebben en niet een uitgehangen boom. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kunstboom.


Wanneer moet ik de kerstboom weghalen?

Officieel gezien moet de kerstboom uiterlijk op 6 januari, dus driekoningendag, weggehaald worden. Er wordt beweerd dat het ongeluk brengt als je de boom hierna nog laat staan. Geniet voor die tijd nog even van je mooi versierde kerstboom, voor je er weer een hele klus aan hebt om hem af te tuigen.


Hoe moet je een kerstboom tekenen


Hoe verzorg je een kerstboom?

Een kerstboom heeft niet heel veel verzorging nodig. Het verschilt natuurlijk per kerstboom, en of deze een kluit heeft of niet, maar ga uit van een paar liter water elke 1 of 2 dagen.

Wanneer moet ik de kerstboom opzetten?

Natuurlijk mag je dit zelf weten, maar de meest logische data zijn 6 december (direct na sinterklaas), 21 december (wanneer de officiële kerstperiode start) of twee weken van te voren (zodat je boom nog mooi is met kerst).

Wanneer moet ik de kerstboom weghalen?

De officiële datum om de kerstboom weg te halen is op driekoningendag, dus 6 januari. Als je hem hierna laat staan zou dit ongeluk brengen.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *