TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Groeilamp voor Kamerplanten  

Heb jij groene vingers, en vind je het leuk om ook binnenshuis bezig te zijn met tuinieren? Dan is de kans groot dat jij een groeilamp nodig heeft voor je kamerplanten of de groente die je binnenshuis kweekt. Het groeiproces van de plant heeft namelijk veel baat bij de juiste mate van verlichting. Het aanschaffen van een groeilamp kan dan ook essentieel zijn wanneer je de ambitie hebt om je assortiment aan kamerplanten zo goed mogelijk te laten groeien.  

Groeilampen voor kamerplanten of moestuintjes binnenshuis, worden ook wel kweeklampen genoemd. Deze groeilampen bieden de perfecte simulatie van zonlicht. De lampen geven geen hitte af, zodat jouw planten niet verschroeien. Groeilampen stimuleren een betere en snellere groei van ieder gewas! 

Wij hebben een top vijf samengesteld met daarin enkele van de beste groeilampen voor kamerplanten van dit moment. We bekijken de verschillende eigenschappen, met als doel een beter beeld te bieden van de mogelijkheden. Ook zullen we diverse punten bespreken waar jij als consument goed op moet letten bij de aanschaf van een groeilamp voor kamerplanten. We hopen jou op deze manier de nodige handvatten aan te bieden om een weloverwogen keuze te kunnen maken.  


Waar je op moet letten bij het kopen van een Groeilamp voor Kamerplanten 

In het eerste gedeelte van dit artikel duiken we dieper in op een aantal aspecten waar jij als consument goed op moet letten tijdens de aanschaf van een groeilamp. Of je nu een kenner bent of nog een beginner, de aspecten die we hieronder gaan bespreken kunnen voor iedereen relevant zijn. Je kunt hierbij denken aan zaken zoals het formaat van de lamp, de verschillende prijsklasse, maar ook de soort verlichting en de functies waar de lamp over beschikt. Laten we daarom snel gaan kijken naar de meest belangrijke punten.  


Formaat 

Groeilampen voor kamerplanten komen in diverse soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een hangende of een staande lamp. Hetzij een lamp met één of meerdere lichtbronnen. Deze diverse soorten komen ook in verschillende maten. Deze kunnen variëren van een kleine diameter van slechts 16 centimeter, tot wel groter dan 30 centimeter. Ook de hoogte kan variëren, zo is de hoogste groeilamp in dit artikel verstelbaar tot wel 170 centimeter. Ideaal voor grote kamerplanten. 

Heb je meerdere kamerplanten die je wilt voorzien van voldoende licht? Dan heb je uiteraard een grotere groeilamp nodig dan wanneer je enkel een klein plantje wilt voorzien van licht.  

Daarnaast nemen hanglampen bijvoorbeeld minder ruimte in beslag dan staande lampen. Uiteraard komen al deze verschillende modellen en formaten met diverse prijskaartjes. Later in dit artikel zullen we wat dieper in gaan op de diverse prijsklasse van de groeilamp voor kamerplanten.  


Verlichting 

Doorgaans maken groeilampen gebruik van LED verlichting. Het voordeel van LED lampen is dat deze een langere levensduur hebben. Bovendien is het gebruik van LED een stuk voordeliger, aangezien ze veel minder energie verbruiken. Daarnaast zijn de lampen ook nog eens beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of hallogeenlampen.  

De verlichting in de groeilampen hebben diverse vermogen. Deze variëren van 7 tot wel meer dan 25 Watt. Zoals eerder benoemd simuleren de groeilampen het zonlicht die de planten nodig hebben. De lampen bevorderen de fotosynthese, de bloei, en de vruchtontwikkeling van de plant. Door middel van een groeilamp kan de plant meer energie opnemen en daardoor beter ontkiemen.  


Functies 

Veel groeilampen zijn voorzien van handige functies die het gebruiksgemak vergroten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een automatische timerfunctie die de lamp automatisch inschakelt nadat je deze hebt ingesteld. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de lampen drie, negen, of twaalf uur lang te laten branden. Doorgaans wordt aanbevolen om een groeilamp 8 tot 12 uur te laten branden voor een optimaal resultaat. 

Nog een fijne functie is koelventilatie. De lampen die voorzien zijn van deze koelventilatie bevorderen de groei van de plant. Deze extra functies komen het gebruiksgemak absoluut ten goede.  


Prijs 

Alvorens je een lamp koopt voor jouw kamerplanten, is het verstandig een budget vast te stellen. Dit voorkomt dat je zoekt op producten die buiten jouw budget vallen en het kan je bovendien behoeden voor een miskoop waar je later spijt van kan krijgen.  

Een gemiddelde prijs voor een groeilamp licht zo rond de 60 euro. Heb je echter een groot aantal planten en daardoor behoefte aan een lamp met een grotere diameter? Dan zou het kunnen dat je in een hoger prijssegment terecht komt, waar de lampen ongeveer voor 100 euro verkrijgbaar zijn. Ook kun je groeilampen vinden voor een kleiner budget, voor ongeveer 40 euro. Dit zijn doorgaans compacte modellen, geschikt voor kleinere kamerplanten.  


De Beste Groeilamp voor Kamerplanten: Dit is onze Top 5 

Onderstaand hebben wij een top vijf samengesteld, met daarin enkele van de beste groeilampen die momenteel op de markt zijn. We zullen de diverse producten nader onder de loep nemen door hun eigenschappen te bekijken en ook met elkaar te vergelijken. Op deze manier hopen we jou een beter beeld te bieden van de mogelijkheden op het gebied van groeilampen voor jouw kamerplanten. En wie weet, misschien vind jij in onze top vijf wel de beste groeilamp voor jouw planten! Laten we daarom snel naar het eerste product uit onze lijst gaan kijken.  

Dit zijn de 5 beste kweeklampen voor kamerplanten van 2024:


1. ForGoods® Kweeklamp LED Full Spectrum – Groeilamp voor kamerplanten

Het eerste product uit onze top vijf betreft een veelzijdige groeilamp met een grote flexibiliteit. Deze staande lamp is eenvoudig te verplaatsen en daardoor te gebruiken in diverse ruimte. Of jouw kamerplanten nu in de woonkamer, de slaapkamer, of op kantoor staan, deze lamp biedt volop mogelijkheden.  

De standaard van deze lamp is een clip, die ook bevestigd kan worden aan tafelrand of vensterbank. Dit maakt het product ontzettend flexibel en multifunctioneel. Verder is de lamp voorzien van drie zwanenhalzen met aan ieder uiteinde een lichtbron. Deze drie lichtkoppen zijn buigbaar en kunnen op diverse punten gericht worden. Op deze manier kunnen meerdere kamerplanten voorzien worden van voldoende licht.  

Iedere lichtbron kan drie tot vijf kleine kamerplanten voorzien van licht. Deze lamp maakt gebruik van LED verlichting met een vermogen van 15 Watt. Het licht uit deze groeilamp zal jou helpen om al jouw kamerplanten de juiste hoeveelheid licht te bieden die ze nodig hebben.  

De flexibele hals maakt dat deze lamp een 360 graden bestraling kan bieden. Bovendien optimaliseert dit het gebruiksgemak, aangezien de lamp eenvoudig te verplaatsen is. Een bijkomende functie die ook bijdraagt aan een grote mate van gebruiksgemak is de automatische timer. Je kunt zelf instellen of je de lamp drie, negen of twaalf uur wilt laten schijnen.  

Deze groeilamp bevindt zich in een zeer betaalbare prijsklasse. Hoewel de lamp voornamelijk bedoeld is voor kleinere kamerplanten, biedt het optimale flexibiliteit en gebruiksgemak. 

Dit product onderscheidt zich dan ook met zijn goede prijs-kwaliteit verhouding, absoluut een aanrader wanneer je voornamelijk werkt met kleinere plantjes. 


2. Smart Quality Groeilamp 1000 Watt – Kweeklamp – Led Groeilamp Kamerplant 

De tweede groeilamp uit onze lijst is geschikt voor de enthousiaste tuinier binnenshuis. De lamp is met zijn grote formaat en vermogen geschikt voor grote kamerplanten, maar ook de groenten en kruiden in jouw moestuintje hebben baat bij deze lamp.  

Het betreft een hanglamp met een lengte van 31 centimeter en een breedte van 21 centimeter. Dit formaat biedt een redelijk groot oppervlak om al jouw planten of bloemen te voorzien van de juiste verlichting. 

Deze LED groeilamp biedt de perfecte verlichting voor jouw kamerplanten, bloemen, of groenten. Het product beschikt maar liefst over 100 kleine led lampjes. Daarnaast is de groeilamp voorzien van een geavanceerd koelsysteem. De ingebouwde koelventilatoren minimaliseren de warmte, wat zorgt voor een langere levensduur en wat bovendien bescherming biedt aan jouw planten.  

In vergelijking met andere groeilampen is dit een redelijk prijzig model. Het hoge prijssegment is echter goed te verklaren. De geavanceerde technieken en het lage energieverbruik geven je absoluut waar voor je geld. 

Dit product onderscheidt zich van soortgelijke groeilampen met zijn grote formaat en de brede inzetbaarheid.  


3. Parus by Venso SUNLITE Kweeklamp XL 25W – wit – LED groeilamp voor kamerplanten 

Deze groeilamp is van klein formaat en voornamelijk geschikt voor één enkele potplant. De lamp bestaat uit een aluminium lampenkap op een telescopische staaf. Deze staaf steek je eenvoudig in de potgrond. De staaf is uitschuifbaar tot 1,70 meter, en is daarmee ook geschikt voor grotere kamerplanten. 

De groeilamp beschikt over LED verlichting met een vermogen van 25 Watt. De lamp voorziet iedere plant van een aangename mate van verlichting. De ingebouwde LED-chips bieden exact de juiste belichting om de fotosynthese en de vorming van chlorofyl te stimuleren. Dit zal op den duur resulteren in een snellere groei, zodat jij optimaal kunt genieten van die prachtige kamerplanten.  

Ook dit product ligt in een hoge prijsklasse. Het is een redelijk prijzig product in vergelijking met soortgelijke lampen. Echter biedt de lamp wel de mogelijkheid om de grootste kamerplanten te voorzien van de juiste belichting. Deze lamp beschikt helaas niet over veel extra functies. What you see is what you get!  

Echter onderscheidt deze lamp zich wel met zijn verstelbare hoogte, en multifunctionele inzetbaarheid voor zowel kleinere als grotere kamerplanten. 


4. Parus by Venso E27 Kweeklamp ‘Winter’ 18W – LED groeilamp voor kamerplanten 

Het vierde product uit onze lijst betreft een groeilamp die speciaal is ontwikkeld voor het overwinteren van bijvoorbeeld jouw balkonplanten. Wanneer je dit product besteld wordt enkel het LED lampje geleverd. Deze dien je zelf te monteren in een geschikte lamp met een E27 fitting.  

Deze groeilamp biedt de optimale verlichting die jouw planten nodig hebben om te overwinteren. Het ondersteunt het behoud van de bladeren en zorgt voor een optimale groei. Het is belangrijk om deze lamp te bevestigen in een goed geventileerde lampenkap. Het advies is om de lamp ongeveer 8 á 10 uur per dag te laten branden.  

In vergelijking met andere lampen is dit een redelijk duur product. Daarnaast is de aanschaf van een lamp met geschikte lampenkap noodzakelijk. De prijs van deze lampenkap komt dus nog eens bovenop de prijs van dit LED lampje. Al met al ben je een redelijk bedrag kwijt, echter betaald je wel voor een hoge kwaliteit.  

Deze lamp biedt een optimale belichting, en helpt iedere balkonplant om te overleven in de winterse maanden.  


5. Parus by Venso SUNLITE Kweeklamp – 7W LED groeilamp met Telescopische staaf 

De laatste groeilamp uit onze top vijf heeft grote gelijkenissen met de nummer drie uit onze lijst. Beide lampen zijn van het merk Parus by Venso. Het grote verschil is de lengte van de telescopische staaf, waarmee je de lamp in de potgrond steekt. Deze lamp heeft namelijk een maximale lengte van 1 meter. Dit is een stuk korter dan het andere model dat we eerder bekeken hebben.  

Dit product is dan ook meer geschikt voor de iets kleinere kamerplant, alhoewel je onder een lamp van 1 meter ook nog wel een redelijke plant kwijt kunt. Deze LED lamp heeft een vermogen van 7 watt, en biedt ten alle tijden het juiste licht voor jouw plant. Een simulatie van natuurlijk daglicht, dat bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van jouw kamerplant.  

Dit product beschikt helaas niet over bijkomende functies. Echter heeft de groeilamp ook een zeer goede prijs. Een eenvoudig doch sterk product voor een betaalbare prijs, dat wil jij toch ook? 

Dit product onderscheidt zich middels zijn verstelbaarheid en lage prijsklasse.  

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *