Hoe en wanneer moet je de hortensia snoeien
Je tuin is supermooi en al je buren zijn jaloers, maar die hortensia wordt toch iets te groot. Daar valt iets aan te doen! Je zult hem simpelweg even moeten snoeien. Alleen als je toch nog van de mooie bloemen wil genieten moet je je wel aan een paar regels houden. Ik ga je in dit artikel daarbij helpen!
Wat is een Hortensia (hydrangea)
De hortensia is een van de bekendste en makkelijkste planten die je kan hebben. Dat is niet voor niets, want deze plant is helemaal niet gevoelig voor ziektes. Als je bovendien geluk hebt bloeit de plant ook nog een half jaar door. Ook het onderhoud is gemakkelijk. Het enige wat je zo ongeveer hoeft te doen is de plant water geven. Het planten kan het beste gebeuren in het vroege voorjaar (maart) of in het najaar (oktober of november).
Hoe moet je de hortensia snoeien?
Als je een hortensia gaat snoeien is het belangrijk om eerst te kijken met welke soort je te maken hebt. Je kunt daarbij de hortensia’s in twee groepen verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen.
Onder de eerste groep vallen de boerenhortensia, eikenbladhortensia, Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata. Dit is de groep waarbij de hortensia’s bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangegroeid. Bij deze soorten is het niet verplicht om de hortensia te snoeien. Je doet het dan ook alleen voor het bijwerken van de vorm van de hortensia. Je moet overigens wel de dode bloemen afknippen. Als je toch besluit om de plant te snoeien pak het dan zo aan: Knip als eerste stap de dode bloemen weg vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen. Doe dit in het begin van de winter of net iets voor de winter. Knip de bloemen vooral niet in het voorjaar weg, omdat er dan een kans is dat de bloemen niet meer zullen aangroeien. Het is wel mogelijk om in het voorjaar een aantal oude dunne takjes tot aan de grond af te knippen. Wil je je hortensia dan toch een flinke knipbeurt geven? Knip dan het ene jaar de ene helft van de takken af en het andere jaar de andere helft. Ook is het belangrijk om te weten dat je de hortensia’s van de eerste groei zal moeten beschermen tegen de nachtvorst. Je wil namelijk voorkomen dat de bloemknoppen bevriezen.
Onder groep twee vallen de Hydrangea arborescens en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden. In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien. Deze hortensia soorten kun je veel grondiger aanpakken. Je mag ze dan ook wel snoeien tot vijftien centimeter boven de grond. Als je je hortensia groter wil maken, knip dan alleen de bloemen eraf. Deze soorten hortensia’s hoeven in het najaar niet gesnoeid te worden. De oude bloemen van deze hortensia’s beschermen namelijk de nieuwe knopen tegen de nachtvorst.
Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je het beste een hortensia kunt snoeien.
1. Welke soort?
Bekijk ten eerste met welke soort je te maken hebt. Het kan zijn dat je met een bijzondere soort te maken hebt waar dit stappenplan niet geschikt voor is.
2. De bloemen knippen
Je begint met het afknippen van de bloemen. Dit doe je door net een klein stukje twijg mee te knippen. Je moet er wel voor zorgen dat je de nieuwe koppen niet af knipt. Dat is namelijk zonde
3. Verdunning snoei
Vervolgens knip je in het begin van het voorjaar een aantal takken tot aan de grond af, zodat de struik zich gaat verjongen. Probeer ongeveer 1/3 van de struik weg te knippen. Denk hierbij aan hangende, oude of hele hoge twijgen.
4. Verkleinen
Als je jou hortensia flink wil uitdunnen, knip dan het ene jaar de ene helft van de takken weg en het volgende jaar de andere helft. Zo kun je alsnog genieten van de mooie bloemen.
5. Klaar!
Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is zorgen dat de plant genoeg water en bemesting krijgt.
Tips over de hortensia
Naast de handleiding zijn een aantal tips toch nog even belangrijk:
- Snoei de hortensia nooit in het voorjaar. Dit is namelijk zeer slecht voor de struik en dan groeit de struik geen bloemen meer.
- Bescherm de hortensia tegen nachtvorst. De bloemknoppen zijn er namelijk heel gevoelig voor.
- Probeer om er niet meteen heel veel af te halen. Je kunt beter meerder keren wat minder eraf snoeien
- Verwijder ook meteen het ziek en dode hout. Dat klinkt misschien vrij logisch, maar veel mensen vergeten dit
- Laat de oude bloemen voor de winter nog eventjes zitten. Deze bloemen bieden namelijk bescherming aan de nieuwe bloemknoppen.
Weetjes over de Hortensia
Wist je dat …
1. Er meer dan 1500 verschillende hortensia’s; waarvan er zo’n 150 in ons land verkrijgbaar
2. Annabelle eigenlijk helemaal geen goede tuinplant is. De bloemen worden namelijk na verloop van tijd te zwaar en de takken breken dan door. In plaats van de populaire Annabelle kun je beter de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ kopen.
3. Er hortensia’s zijn die wel 5 maanden in het jaar bloemen hebben.
4. er ook hortensia’s zijn die in een pot groeien. Een paar soorten die het heel goed doen in een pot zijn: “Spreading beauty” en “Endless summer”
5. De hortensia met de VOC schepen aan kwam in Europa. Eerst kwam het in Frankrijk en langzaam aan ook in Nederland
Heb je liever beeld bij het snoeien van de hortensia? Bekijk dit filmpje dan!
Het is mogelijk om in de herfst of winter je hortensia te snoeien. Hierbij heb je namelijk het minst kans op schade bij je geliefde hortensia.