TuinBoel.nl

De beste tuinartikelen van 2020 – 2023

Hoe en wanneer moet je druiven snoeien?

Alhoewel we in de coronatijd zitten wil je toch het vakantiegevoel krijgen. Wat is daar nou beter voor dan een druivenplant in de tuin? Druiven zijn namelijk niet alleen goed voor in de wijn, maar zijn ook heel lekker om op te eten. Alleen als je eenmaal een plant in de tuin hebt staan zal je de plant ook moeten verzorgen. Daarom hebben wij in dit artikel de beste tips&tricks voor het snoeien van een druivenplant gemaakt.


Wat is een druivenplant?

De druivenplant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Sinds de middeleeuwen is de druivenplant al in Nederland en was er ook al sprake van wijnbouw. De vrucht die van de druivenplant afkomstig is is een druif. De druif is de besvrucht van de wijnstok die behoort tot de wijnstokfamilie. De druif wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. De plant zelf is een klimplant. Er zijn wel 1000 verschillende soorten van deze plant, maar er zijn slechts enkele die tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Als je er dus een koopt is het handig om eerst even te kijken of ze wel kunnen groeien in Nederland. Ook moet je de kueze maken of je de druivenplant in een kas laat groeien of buiten. Als je je druivenplant in de kas laat groeien kun je onder andere kiezen voor de FrankenthalerBlack AlicanteGros MarocLeopold IIIRoyal en Emile Royal. Als je de druivenplant buiten laat groeien kun je beter kiezen voor de Glorie van Boskoop, Muscat Bleu, Salomé, Nero, Ester, Osella, Galanth, Rosina en Georg


Hoe moet je druiven snoeien?


Stap 1: Zorg voor gereedschap

Zorg ervoor dat je gereedschap schoon is. Dat is juist belangrijk met fruitsoorten, omdat je niet wil dat verschillende bacteriën en schimmels je fruit aanvallen.


Stap 2: De wintersnoei

Je moet in een jaar 2x snoeien: in de winter en zomer. Tijdens de wintersnoei knip je alle slappe twijgen die uit de hoofdtwijgen zijn ontstaan af. Je knipt ongeveer 5 à 7 cm van deze twijgen af. Zo blijven er genoeg knopen over die weer nieuwe twijgen met druiven ontwikkelen.


Stap 3: De zomersnoei

Tijdens de zomersnoei zorg je ervoor dat je alle blaadjes die boven de druiventrossen hangen weghaalt. De druiven hebben namelijk genoeg licht nodig om te groeien. Het kan zijn dat je dan hele twijgen weg moet halen, maar dat is niet erg. Ook is het belangrijk dat je de lelijke druiven (krenten) van de trotsen haalt. Dit zorgt er voor dat de andere druiven beter kunnen groeien.


Stap 4: Geraamte uitbouwen

Stel je voor dat je een grotere druivenplant wil krijgen. Dat kan heel simpel het enige wat je nodig hebt is een stukje draad of een pergola. Je zorgt dat je je tak verstevigt en laat hem dan verhouten in de winter.


Stap 5: Afval

Er blijft natuurlijk allemaal afval over. Dit kun je weggooien in de groene container, maar je kunt het ook gebruiken als tuinafval. In dit tuinafval kunnen namelijk allemaal diertjes leven en dat is weer goed voor de natuur.


Wanneer moet je een druif snoeien?

Er zijn dus twee momenten in het jaar om te snoeien: in de winter en in de zomer. Je kunt in de winter het best in november-december snoeien. Er is dan namelijk nog niet zoveel vocht opgehoopt in de twijgjes en je zult dan minder last hebben van de vloeistofdruppels die vrij komen. In de zomer kun je het best in eind mei- begin juni snoeien. Ook kan je je druif snoeien nadat je hem in de winter of het voorjaar hebt geplant. Je kunt dan je druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen. De rest van het jaar kan je eventueel ook nog wat snoeiwerk verrichten, maar dat is niet nodig.


Druiven snoeien pergola

Ook bij een druif over een pergola mag je de lange eenjarige scheuten in de zomer flink inkorten. De zijscheuten die het hele groeiseizoen aangroeien, haal je het beste stelselmatig weg. Kort ze in tot op één blad. Het kan zijn dat je pergola best hoog is. De beste manier is om er dan een trapje bij te halen of ergens anders waar je veilig op kan staan.


Druivenranken snoeien

Het is heel simpel: Je knipt net boven de druivenrank/tros. Let wel op, want wanneer je de druif oogst is deze maar een paar dagen houdbaar! In de nazomer is de oogsttijd aangebroken, ook in eigen tuin. Een druif die op een zonnige plek staat en goed gesnoeid is zal in de nazomer veel vruchten dragen


Weetjes over de druif

  • 1. Er bestaan ongeveer 6000 verschillende druivensoorten
  • 2. Aan een tros zitten ongeveer 75 druiven
  • 3. Er zijn 3 verschillende kleuren druiven
  • 4. Het de 6de fruitsoort is op de lijst van meest gegeten fruit in Nederland
  • 5. Druiven bestaan uit 80% water

Druiven snoeien video

https://youtu.be/bXUdZBg4Mu4
Wanneer moet je druiven snoeien?

Je snoeit druiven 1x in de winter en een 1x in de zomer. Doet dit in het begin van de zomer en het begin van de winter

Hoe moet je een druif snoeien?

Je moet de twijgjes eraf knippen bij de wintersnoei. Bij de zomersnoei meot je enkele bladeren weg knippen en de lelijke druiven van de trossen afhalen

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *